Ναι μεν, θα περάσουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι, αλλά ο κορονοϊός είναι εδώ. Χρειάζεται επιτήρηση γονιδιωματική των νέων μεταλλάξεων και προσοχή στους χώρους συγχρωτισμού για τους ευάλωτους, με σοβαρή σύσταση να συνεχίσουν τη χρήση μάσκας.

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε στην «Πελοπόννησο», ο καθηγητής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος.

«Σαφώς όλοι οι δείκτες της πανδημίας είναι προς τα κάτω. Τα νοσοκομεία μας έχουν σχεδόν ελευθερωθεί πλήρως, τα νέα κρούσματα είναι περιορισμένα όπως και τα περιστατικά με σοβαρές παρενέργειες. Ολα αυτά δείχνουν, ότι θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι», μας είπε ο κ. Γώγος, προσθέτοντας:

«Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται επιτήρηση γονιδιωματική, κυρίως για τα νεότερα στελέχη που καταγράφονται. Το καλοκαίρι που φαίνεται ότι θα είναι ήσυχο με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, χρειάζεται προσοχή. Τις νέες οδηγίες για τη μάσκα τις ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Η χρήση της έχει ελαττωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Παρ’ όλα αυτά, ήταν και παραμένει το πιο δυνατό μέτρο προστασίας. Επομένως και από μένα προσωπικά υπάρχει η ισχυρή σύσταση για τη χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους (ΜΜΜ, εργασιακούς χώρους με πολύ κόσμο κ.ά.). Επαναλαμβάνω δε, για τα ευάλωτα άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά να είναι πολύ προσεκτικά».

Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Ερωτηθείς ο κ. Γώγος τι να περιμένουμε τον Σεπτέμβριο, μας απάντησε: «Οι εκτιμήσεις πάντα είναι παρακινδυνευμένες. Υπάρχει πιθανότητα να έχουμε ένα νέο κύμα, αλλά ηπιότερο με μειωμένη δεινότητα, διότι και ο ίδιος ο ιός έχει εξασθενίσει. Επίσης, ο εκτεταμένος εμβολιασμός και η νόσηση του πληθυσμού έχει δημιουργήσει ανοσοποίηση».