Η τραγουδίστρια, ηθοποιός και τηλεοπτική παρουσιάστρια από την Ουκρανία, Τίνα Κάρολ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιαπωνία ότι η ίδια και οι Ουκρανοί συνάδελφοί της δεν θα εγκαταλείψουν την υπεράσπιση της γης και του πολιτισμού τους από τη ρωσική εισβολή και ότι είναι αποφασισμένοι να κερδίσουν τον πόλεμο και να ξαναχτίσουν μια ακόμη πιο όμορφη χώρα.

«Το όπλο μου είναι η γλώσσα και η μουσική» είπε η Τίνα Κάρολ, καθώς ολοκλήρωνε επίσκεψη στο Τόκιο για να συγκεντρώσει υποστήριξη για την Ουκρανία. «Τα λόγια μου είναι δυνατά και η μουσική μου προκαλεί συναισθήματα» τόνισε.

«Η μεγαλύτερη τραγωδία σήμερα είναι οι θάνατοι παιδιών. H ζωή τους τερματίστηκε σύντομα... για αυτά τα παιδιά, ένα νανούρισμα δεν πρόκειται να τραγουδηθεί» είπε και τραγούδησε απόσπασμα ουκρανικού τραγουδιού κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Η Τίνα Κάρολ μετέβη στην Ιαπωνία μετά από πρόσκληση του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Rakuten, Χιρόσι Μικιτάμι, ο οποίος τη συνάντησε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού του, το 2019 στην Ουκρανία.

Η Ιαπωνία έχει παράσχει ανθρωπιστική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία και μέχρι στιγμής έχει δεχτεί περίπου 800 εκτοπισμένους από εμπόλεμες περιοχές - σπάνια κίνηση για την χώρα της Ασίας δεδομένης της εξαιρετικά αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής της.

Ο Μικιτάνι, ο οποίος έκανε προσωπική δωρεά ενός δισεκατομμυρίου γιεν (7,7 εκατομμύρια δολάρια) στην ουκρανική κυβέρνηση τον Φεβρουάριο, είπε ότι ελπίζει ότι η αποδοχή από την Ιαπωνία των εκτοπισμένων από τον πόλεμο να είναι «ένα μικρό, αλλά σημαντικό πρώτο βήμα για να γίνει πιο ανοιχτή στη διεθνή κοινότητα».

O Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα συναντήθηκε με την τραγουδίστρια και υποσχέθηκε την περαιτέρω υποστήριξη της Ιαπωνίας στην Ουκρανία. «Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με τον λαό της Ουκρανίας, καθώς είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε στη χρήση βίας να αλλάξει μονόπλευρα το status quo και θεωρούμε το πρόβλημα ως δικό μας» ανέφερε.

Η Τίνα Κάρολο είπε στον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας ότι η Ουκρανία δέχθηκε επίθεση, επειδή επέλεξε την ελευθερία και ότι αγωνίζεται για την παγκόσμια ειρήνη, ενώ η Ρωσία καταστρέφει ειρηνικές πόλεις της χώρας της.