Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει ο δήμος της Πάτρας με την αύξηση του ρεύματος και την ενέργεια που έχει φτάσει στα ύψη και που πλέον απειλεί την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Διονύση Πλέσσα το ενδεχόμενο ο δήμος να… κλείσει ταμείο και να μην μπορεί να εξυπηρετήσει βασικές ανάγκες της πόλης, είναι ένα σενάριο που δεν μπορεί να αποκλείεται ως ενδεχόμενο για τα επόμενα χρόνια, αν η κατάσταση αυτή με το ρεύμα συνεχιστεί.

Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος έχουν ήδη ξεπεράσει το 60%, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περιόδους, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εξοφλητικός λογαριασμός τετράμηνου που ήρθε στον δήμο της Πάτρας ήταν 1 εκατομμύριο ευρώ πάνω από τον αντίστοιχο της περσινής περιόδου.

Το γεγονός αυτό τα λέει όλα από μόνο του για το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος στο ρεύμα. Αυτό που θα πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό των λογαριασμών που καταφτάνουν για τον δήμο έχει να κάνει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής αφού τα μεγαλύτερα νούμερα υπάρχουν στη συγκεκριμένη χρέωση.

Μέχρι ώρας η κυβέρνηση και ενώ έχει εξαγγείλει επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής έχει αφήσει το ζήτημα των δήμων που εξαιτίας της χρέωσης αυτής που έχει κριθεί παράλογη από όλους, μετέωρο. Δεν υπάρχει κάποια διευκόλυνση ή ένα «ψαλίδι» για τους ΟΤΑ.

Εξοικονόμηση ενέργειας με καινοτομίες

Τι μπορεί να κάνει ο δήμος πλέον για να αποφύγει ένα σενάριο μακρινό που όμως είναι υπαρκτό;

Στον στρατηγικό σχεδιασμό που έχει καταθέσει για την διεκδίκηση ενός έργου για την ανάδειξη της έξυπνης πόλης, με σύγχρονες καινοτομίες, έχουν προβλεφθεί μεταξύ των παρεμβάσεων που πρόκειται να γίνουν, κάποιες σημαντικές που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας.

Παράλληλα, προχωράει σταδιακά και το έργο της αντικατάστασης των δημοτικών λαμπτήρων και του δημοτικού φωτισμού με λάμπες τύπου led.

Όμως είναι άγνωστο αν όλα αυτά αρκούν από μόνα τους για να δώσουν μία ανάσα στον δήμο στο θέμα του ρεύματος το οποίο πλέον έχει ξεκινήσει να τον σφίγγει σαν θηλιά στον λαιμό.