Το Πολύεδρο και οι εκδόσεις Κίχλη, παρουσιάζουν το βιβλίο «Άρης» του Μιχάλη Μακρόπουλου και της Ελένης Κοφτερού , την Παρασκευή 20 Μαϊου στις 8:00 το βράδυ στον κήπο.

Για το βιβλίο θα μιλήσει η φιλόλογος Νίκη Μισαηλίδη και οι συγγραφείς.
Πρόκειται για την επιστολική νουβέλα «Άρης», που υπογράφουν ο Μιχάλης Μακρόπουλος και η Ελένη Κοφτερού. Στη νουβέλα αυτή ο πλανήτης Άρης γίνεται σύμβολο μιας πραγματικότητας εσωτερικά και εξωτερικά δυστοπικής. Η αγάπη, με τη φωνή και τις μνήμες, προσπαθεί να δώσει τη λύση. Χωρίς αποτέλεσμα. Όταν οι ισορροπίες εξαρθρώνονται και η επικοινωνία διαλύεται, ακόμα κι εκείνος που επιζεί από τον χαμό, δραπετεύει σε μια άλλη πραγματικότητα, όπου η φωνή και η σιωπή, η παρουσία και η απουσία, το πραγματικό και το φανταστικό μπλέκουν αξεδιάλυτα. Η απόδραση από έναν τέτοιο κόσμο και οι όροι της, αφήνονται για τη στοχαστική αναζήτηση του αναγνώστη. Βελούδινη γραφή, ικανή να περιγράψει και τις πιο δύσκολες στιγμές με απίστευτη ηρεμία. Η αποστασιοποίηση που προσδίδει μια βαθιά υποβλητική συγκίνηση, χωρίς να επιζητεί το εύκολο συναίσθημα. Γραφή στοχασμού, που αποδίδει εξαιρετικά την έξω και έσω ερημία. Το ύφος οφείλεται στην πλαστική αφηγηματική δύναμη του Μακρόπουλου και στην τρυφερή, ποιητική γραφή της Κοφτερού.
Η δομή της νουβέλας είναι προσεγμένη. Η αφήγηση προχωρά χωρίς ερωτηματικά, χωρίς να αφήνει κενά, παρ' όλη την ιδιαιτερότητα της περίστασης, ως το τέλος. Ιδιαιτερότητα και ως προς το επιστολικό είδος και ως προς τη δυσκολία της περιγραφής καταστάσεων και συναισθημάτων φανταστικών και πολύπλοκων. Ως προς την εξωτερική προσαρμογή στο περιβάλλον του πλανήτη και ως προς την εσωτερική προσαρμογή σε έναν άλλο κόσμο με διαφορετική ζωή – στην πραγματικότητα συγκοινωνούντα δοχεία οι προσαρμογές αυτές.

 

Ο Μιχάλης Μακρόπουλος γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα και σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια ζει με την οικογένειά του στη Λευκάδα και περνά μεγάλα διαστήματα στο Δελβινάκι Πωγωνίου στην Ήπειρο, όπου διαδραματίζονται κάποιες ιστορίες του. Τα τελευταία τέσσερα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κίχλη: Το δέντρο του Ιούδα (2014), Τσότσηγια & Ω᾽μ (2017), Μαύρο νερό (2019, Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας του περιοδικού Ο Αναγνώστης 2020), Η θάλασσα (2020). Έχει εκδώσει δώδεκα πεζογραφικά βιβλία για ενήλικες, το Οδοιπορικό στο Πωγώνι (Fagotto 2013) και έξι βιβλία για παιδιά. Διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά. Εργάζεται ως μεταφραστής λογοτεχνίας.
Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας - Περιοδικό "www.oanagnostis.gr"2020 Κρατικό Βραβείο Διηγήματος - Νουβέλας 2020
Βραβείο Ελληνικής Λογοτεχνικής Φράσης της Χρονιάς - Περιοδικό "Literature.gr" 2019
Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2021 , για το βιβλίο του «Μαλαματένια βελανιδιά» από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, το οποίο θα παρουσιαστεί το πρωινό του Σαββάτου 21 Μαϊου στον κήπο του Πολύεδρου, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεων του Πολύεδρου

Η Ελένη Κοφτερού γεννήθηκε στην Αριδαία Πέλλας. Μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: Γράμμα σε γενέθλια πόλη (Σαιξπηρικόν 2013, Βραβείο Μαρία Πολυδούρη 2014), Στο λάμδα των χελιδονιών (Εκδόσεις των Φίλων 2014) και μια θλίψη απρίλης (Κουκκίδα 2018). Κυκλοφορεί επίσης ελεύθερα στο διαδίκτυο η συλλογή της Περί Άνοιξης και άλλων Εμμονών (24grammata). Ποιήματά της έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες, ενώ ποιήματα, διηγήματα και κριτικά κείμενά της, έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Είναι γεωπόνος και από το 1997 κατοικεί και εργάζεται στην Καλαμάτα.