Η κορυφαία Ελληνίδα Μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου αποδέχτηκε, μετά τον Σπύρο Ανδριόπουλο, την πρόταση του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, να είναι Πρέσβειρα του Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Πάτρας 2022 «Φάνης Τσιμιγκάτος», που θα πραγματοποιηθεί εφέτος το Σάββατο 15 Οκτωβρίου.

Η Πατρινή Μαρία Πολύζου είναι η πρώτη Ελληνίδα Μαραθωνοδρόμος που αγωνίστηκε σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Ατλάντα 1996), είναι κάτοχος του Πανελληνίου ρεκόρ Μαραθωνίου, κατέχει την καλύτερη επίδοση στην κλασσική διαδρομή Μαραθώνας – Αθήνα, είναι η 1η Ελληνίδα που πήρε χρυσό μετάλλιο στο Μαραθώνιο σε Βαλκανικούς Αγώνες, έχει καταρρίψει 14 Πανελλήνια ρεκόρ σε διάφορες αποστάσεις κι έχει πετύχει το Φιδιππείδιο άθλο.

Το παραμύθι της Μάγδας Κωστοπούλου – Μπέριου «Ένας γίγαντας που τον έλεγαν Μ.Π.» είναι εμπνευσμένο από τη ζωή της Μαρίας Πολύζου κι ένας από τους παρουσιαστές του στην πόλη μας το 2017 ήταν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος.

Η Μαρία Πολύζου μετά τον ορισμό της σε Πρέσβειρα του Αγώνα δήλωσε:

 «Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα η πρόσκληση του Δημάρχου της γενέτειρας πόλης μου, Κώστα Πελετίδη, να είμαι Πρέσβειρα του Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Πάτρας 2022, που γίνεται για να τιμηθεί η μνήμη του μεγάλου Πατρινού μαραθωνοδρόμου  Φάνη Τσιμιγκάτου.

Είχα την τύχη να συναντηθούν οι δρόμοι μας με το Φάνη και να τρέχουμε συχνά μαζί στην προπόνηση, είτε στο Εθνικό στάδιο είτε στην Καλογριά που με έπαιρνε αρκετές φορές μαζί του.

Πιστεύω ότι ο αγώνας αυτός θα στηρίξει και θα αναπτύξει τον αθλητισμό της πόλης και όχι μόνο. Οι αγώνες δρόμου αποτελούν ιδανικό τουριστικό και αθλητικό προορισμό για κάποιον, που θέλει να συνδυάσει το τρέξιμο και την επίσκεψη σε έναν τόπο. 

Δηλώνω παρούσα στον αγώνα και στέκομαι στο πλευρό της πόλης μου. Μάλιστα από σήμερα δηλώνω την συμμετοχή μου στον αγώνα του Ημιμαραθωνίου.

Θα είναι πολύ συγκινητικό για μένα να αγωνιστώ σε μία μεγάλη απόσταση και να φορέσω τα αθλητικά μου παπούτσια όπως όταν διένυα τα πρώτα μου χιλιόμετρα και έφτιαχνα τα όνειρα μου στο Εθνικό στάδιο της Πάτρας πολλά χρόνια πριν. 

Πιστεύω ότι αυτός ο αγώνας μπορεί και πρέπει να γίνει θεσμός και να προσελκύσει δρομείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.»