Αναβαθμισμένο χαρακτηρίζεται το σχέδιο της αντιπυρικής προστασίας για την Αχαΐα από τους συνδικαλιστές πυροσβέστες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι λύνει από μόνο του τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία.

Το μεγάλο ζήτημα για την πυροσβεστική υπηρεσία είναι η έλλειψη μόνιμου έμψυχου δυναμικού, ενώ από εκεί και πέρα υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στον μηχανοκίνητο στόλο που δεν έχει ανανεωθεί, αλλά και στην υλικοτεχνική υποστήριξη των υπηρεσιών.  

Ειδικότερα, το φετινό καλοκαίρι ήταν απαραίτητη η ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό αφού θα λειτουργήσει μια ειδική νεοσύστατη μονάδα, αυτή των δασοκομάντο που όμως θα πρέπει να συσταθεί από την υπάρχουσα ελλιπής δύναμη.

Στη νέα μονάδα θα αξιοποιηθούν 10 με 12 μόνιμους αξιωματικούς, κάτι που σημαίνει ότι θα λείψουν από την υπάρχουσα δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίες, αυξάνοντας τα κενά, αντί αυτά να μειώνονται. 

Κι αυτό τη στιγμή που παρά τις δεσμεύσεις της εκάστοτε ηγεσίας της Πολιτικής Προστασίας, η λειτουργία του τρίτου πυροσβεστικού σταθμού στην Πάτρα που αποτελεί ένα από τα χρόνια αιτήματα των πυροσβεστών, δεν έχει προχωρήσει ούτε και φέτος.

Παρόλο που η περιφέρεια αποτελεί μιας εκ των πιο επικίνδυνων στην επικράτεια σε συχνότητα πυρκαγιών και ιδιομορφίας περιοχής, το μέτρο που θα αναβάθμιζε ουσιαστικά την επιχειρησιακή δυνατότητα της υπηρεσίας στον τομέα της πυρασφάλειας και της πυροπροστασίας δεν γίνεται πραγματικότητα ούτε αυτό το καλοκαίρι.  

Τέλος, σε ότι αφορά την παλαιότητα των οχημάτων των στόλων της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ένα σημαντικό ποσοστό έχουν συμπληρώσει πάνω από 25 και 30 χρόνια ζωής και είναι ανάγκη να αντικατασταθούν, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο έργο των πυροσβεστών.