Είναι γεγονός πλέον…

Στα 3 ευρώ έχει ανέβει η πίτα στα περισσότερα ψητοπωλεία της Πάτρας και αυτό είναι το αποτέλεσμα των ανατιμήσεων και του κύματος ακριβείας που υπάρχει και παραμένει στο προσκήνιο, τους τελευταίους μήνες.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τους επαγγελματίες και όσους γνωρίζουν το θέμα, ήταν αναμενόμενη εδώ και τουλάχιστον ένα δίμηνο. Η τιμή της πίτας θα ανέβαινε από τα 2,50 με 2, 60 ευρώ στα 2,80, με 3 ευρώ στην Πάτρα.

Τα περισσότερα όμως ψητοπωλεία υιοθέτησαν την τιμή των 3 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψιν τους εκτός των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες, την αύξηση της ενέργειας, της βενζίνης, ακόμα και του κάρβουνου.

Όλα αυτά έχουν πάρει μια άνοδο σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό των εξόδων ενός καταστήματος – ψησταριάς που ξεπερνάει το 50%. Ακόμα και τα χρήματα που δίνονται για βενζίνη στους ντελιβεράδες έχουν αυξηθεί.

Οπότε για τις ψησταριές ήταν μονόδρομος η πίτα στα 3 ευρώ, αν και το κάθε κατάστημα από μόνο του είναι αυτό που καθορίζει την τιμολογιακή του πολιτική.

Κάνοντας όμως κάποιος μια μίνι έρευνα αγοράς βλέπει ότι ελάχιστες είναι οι ψησταριές που έχουν κρατήσει την τιμή της πίτας στα 2,80 (για 2,60 ή 2,70 δεν το συζητάμε καν). Ο μέσος όρος είναι στα 3 ευρώ και όπως φαίνεται εκεί θα σταθεροποιηθεί για τους επόμενους μήνες.