Η τοιχογραφία "Αλληλεγγύη" του Κλεομένη Κωστόπουλου στην οδό Ζακύνθου της Πάτρας, με θέμα την διάσωση της εβραϊκής κοινότητας της Ζακύνθου από τους Γερμανούς, είναι γνωστή πλέον στους Πατρινούς.

Ένα έργο τέχνης που το θαυμάζουν όλοι και έγινε αφορμή για να μάθουν οι περισσότεροι, μια από τις άγνωστες ιστορίες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου όπου χάρις στην τόλμη και το θάρρος δύο σπουδαίων ανθρώπων σώθηκε η εβραϊκή κοινότητα του νησιού (είχε 273 μέλη). 

Πρόκειται για τον δήμαρχο Λουκά Καρρέρ και τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο που αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία στους Ναζί, με αποτέλεσμα οι Εβραίοι της Ζακύνθου να είναι η μοναδική εβραϊκή κοινότητα σε όλη την Ευρώπη που διασώθηκε από τους Γερμανούς.

Ποιο είναι όμως το σπουδαίο του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που γύρισε την Μεγάλη Παρασκευή ο Τεύκρος Σακελαρρόπουλος, κάτω από την τοιχογραφία του KLE; 

Στη σύνθεση της τοιχογραφίας έχει ενσωματωθεί μία εικόνα - φωτογραφία μιας εβραϊκής οικογένειας της Ζακύνθου, μετά από τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Πάσχα του 1953, τον Απρίλιο, τέσσερις μήνες πριν από τους μεγάλους σεισμούς εκείνης της χρονιάς που είχε ισοπεδώσει το νησί.


Η φωτογραφία ανήκει στην οικογένεια Μόρδου και στην κάμερα του Τεύκρου Σακελλαρόπουλου μιλάει ο Μωυσής Μόρδος,  το ξανθό παιδάκι της εικόνας που κάθεται στα αριστερά, στα γόνατα του πατέρα του.

Η συνάντηση αυτή, σύμφωνα με τον Τεύκρο Σακελλαρόπουλο, ήταν απρογραμμάτιστη, κράτησε για περίπου δύο ώρες και είχε αρκετή συγκίνηση για τον Μωυσή Μόρδο που βρέθηκε στην Πάτρα για να δει από κοντά την τοιχογραφία. 

Το ξανθό παιδάκι της φωτογραφίας στον τοίχο περιγράφει μερικές δεκαετίες αργότερα τη θαυμαστή διάσωση των Εβραίων του νησιού επί Κατοχής χάρις στην τόλμη και το θάρρος των δύο σπουδαίων αυτών ανθρώπων:

Tου Δημάρχου Λουκά Καρρέρ και του Μητροπολίτη Χρυσόστομου, αλλά και την σθεναρή στάση όλων των κατοίκων του νησιού! Μια σπανιότατη περίπτωση στα χρονικά της κατεχόμενης Ευρώπης.  

«Και εάν μου επιτρέπεται από την ιστορική αλήθεια μια προσωπική άποψη: όταν τολμάς να σώσεις τον συνάνθρωπό σου, τότε σώζεσαι και εσύ. Όταν σκέφτεσαι πως θα σώσεις μόνο τον εαυτόν σου αδιαφορώντας για τους άλλους, τότε χάνονται όλοι· ΚΑΙ εσύ μαζί!

(Και εάν ενδεχομένως καταφέρεις να επιβιώσεις ως φυσική οντότητα έχεις πεθάνει ως Άνθρωπος)» αναφέρει μεταξύ άλλων στους υπότιτλους του ντοκιμαντέρ ο Τεύκρος Σακελλαρόπουλος.

Δείτε το ντοκιμαντέρ:


Τα Μάτια της Ζακύνθου