Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ Φινλανδίας και Σουηδίας, με τη Ρωσία να εκτοξεύει απειλές ακόμη και για πυρηνικό πόλεμο.

Η ιστορική αυτή απόφαση, μετά τις ανακοινώσεις της Φινλανδίας και τις επικείμενες ανακοινώσεις από πλευράς Σουηδίας την ερχόμενη εβδομάδα, θέτει νέα δεδομένα στον παγκόσμιο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό «χάρτη», κάτι που η Ρωσία το εκφράζει ως ευθεία απειλή του ΝΑΤΟ και της Δύσης προς το μέρος της.

Εξάλλου, η Μόσχα είχε προειδοποιήσει εγκαίρως, εδώ και ένα μήνα, με τις κινήσεις της (μετακίνηση στρατευμάτων στα σύνορα) επιδιώκοντας να «απειλήσει» τη Φινλανδία να μην προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, διότι η απάντηση θα είναι άμεση.
Κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία;

Εν μέσω αυτού του «εκρηκτικού» κλίματος, στα πιθανά «αντίποινα» και τις «απαντήσεις» από πλευράς Μόσχας ενδέχεται να είναι και η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στη Φινλανδία!

Φινλανδική εφημερίδα ανέφερε ότι η Ρωσία εκλαμβάνει ως απειλή την επικείμενη ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, γι' αυτό και σε πρώτη φάση έχει ήδη προειδοποιήσει πως θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Iltalehti», οι πολιτικοί της Φινλανδίας έχουν προειδοποιηθεί για την κίνηση αυτή της Ρωσίας να κλείσει την παροχή φυσικού αερίου, επικαλούμενη μη κατονομασμένες πηγές.
«Αν Φινλανδία και Σουηδία μπουν στο ΝΑΤΟ, γίνονται εχθροί και αυτομάτως στόχος για τη Μόσχα»

Χαρακτηριστική, εξάλλου, είναι η αντίδραση του αναπληρωτή πρέσβη της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολάνσκι, ο οποίος μιλώντας στο βρετανικό περιοδικό «UnHerd», υπογράμμισε ότι «το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη γνωρίζουν ότι τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, θα υπάρξουν ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευράς. (...) Αν υπάρξουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος -ή πιθανός στόχος- για ένα χτύπημα».

«Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς, είναι εχθρός, και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός. Σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και αντιμετωπίζουν όλους τους κινδύνους», τόνισε απειλητικά ο Πολάνσκι.
Απειλεί με πυρηνικά η Ρωσία

Ακόμη πιο σφοδρή ήταν η αντίδραση από πλευράς Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος
προειδοποίησε τη Δύση για τον κίνδυνο «ανοικτής σύγκρουσης» της Μόσχας με το ΝΑΤΟ, που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πυρηνικό πόλεμο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε «ξεκάθαρη απειλή» για τη χώρα του μια ένταξη της Φινλανδίας στο Βορειατλαντικό Σύμφωνο, εξηγώντας ότι η Ρωσία θα αναλύσει τα νέα δεδομένα και θα ληφθούν μέτρα για την εξισορρόπηση της κατάστασης και τη διασφάλιση της ασφάλειάς μας».