Μέσα από νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη φανερώθηκε πως όσοι άνθρωποι έχουν στο αίμα τους αυξημένες αντιοξειδωτικές ουσίες, έχουν και μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα άνοιας μελλοντικά.

Η σχετική ερευνητική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, περιέχει ανάλυση με στοιχεία για 7.283 ανθρώπους άνω των 45 ετών σε βάθος 16 ετών.

Οι συμμετέχοντες όχι μόνο έκαναν εξετάσεις αίματος αλλά μάλιστα παρακολουθήθηκαν για να προχωρήσει η πορεία της έρευνας σε βάθος χρόνου.
Το πόρισμα φανέρωσε πως οι άνθρωποι που είχαν ανεβασμένα επίπεδα σε: λουτεΐνη (καροτενοειδές), ζεαξανθίνη (φλαβονοειδές) και βήτα-κρυπτοξανθίνη, δεν ήταν το ίδιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια μετά από χρόνια ή δεκαετίες, όσο άτομα που είχαν πιο χαμηλές τιμές στις ίδιες ουσίες.

Οι πρώτες δύο ουσίες συναντώνται στα πράσινα λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, αρακάς κ.ά.), ενώ η τελευταία σε φρούτα (πορτοκάλια, παπάγια κ.ά.).