Από τον οικογενειακό γιατρό περνάμε, βάση των αποφάσεων του υπουργείου Υγείας, στον προσωπικό γιατρό και αυτό αλλάζει για ακόμα μια φορά τα δεδομένα στον χώρο της υγείας.

Τα αλλάζει όμως ουσιαστικά ή όχι; Σύμφωνα με τον ιατρικό σύλλογο της Πάτρας πρόκειται ουσιαστικά για μια μετονομασία του οικογενειακού σε προσωπικού γιατρού, χωρίς όμως να αλλάζουν και πολλά πράγματα από τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι τώρα.

Το βασικό σημείο της αλλαγής που έχει αποφασίσει το υπουργείο είναι η συγκρότηση ενός ιατρικού φακέλου για κάθε ασφαλισμένο, με τον προσωπικό γιατρό να έχει την ευθύνη του.

Ο προσωπικός γιατρός θα πρέπει να δίνει βάση στις νόσους και ιούς που απασχολούν την κοινότητα, κατά συνέπεια θα έχει έναν σημαντικό ρόλο στην προάσπιση της δημόσιας υγείας. Θα είναι ταυτόχρονα ένας συνδετικός κρίκος του ιδιωτικού τομέα με το δημόσιο σύστημα υγείας, κάτι που ίσχυε και στην περίπτωση του οικογενειακού γιατρού. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ιδιώτες γιατρούς και τα μέλη του ιατρικού συλλόγου οι ευθύνες που πλέον θα επωμίζονται θα αναγκάσουν ένα ιατρείο να έχει επιπλέον γραμματειακή υποστήριξη ή και να αποκτήσει για τα ελάχιστα ιατρεία που μέχρι τώρα δεν είχαν. 

Γεγονός που σημαίνει επιπλέον έξοδα για τους γιατρούς, έξοδα που πέφτουν στις πλάτες τις δικές τους, και η πολιτεία που θεσπίζει τις αλλαγές δεν φαίνεται να έχει την διάθεση να προχωρήσει και σε αντίστοιχες ενισχύσεις.