Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με την ανεργία που σε ένα μεγάλο ποσοστό της παραμένει στο ίδιο σχεδόν επίπεδο με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης (τουλάχιστον όταν μιλάμε για την Πάτρα), έχει φέρει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση δεκάδες οικογένειες που ήδη δεν μπορούσαν να τα βγάλουν εις πέρας.

Το "γαϊτανάκι" της φτώχειας μεγαλώνει, με το κοντάρι της ανέχειας γύρω από τον χορό να υψώνεται και αυτό με τη σειρά του ολοένα και περισσότερο. 

Το γεγονός αυτό φάνηκε μέσα από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τις μέρες του Πάσχα όπου οι οικογένειες που μοιράστηκαν τρόφιμα για το πασχαλινό τους τραπέζι έφτασαν τις 900, ένας αριθμός που αντιστοιχεί σε 2.500 με 3.000 άτομα.

Όμως αυτό είναι μόνο ένα δείγμα. Στην πραγματικότητα τα στοιχεία που δείχνουν ότι η φτώχεια τους τελευταίους μήνες έχει θεριέψει ακόμα περισσότερο στην κοινωνία της Πάτρας, προκύπτουν μέσα από την καθημερινότητα όλων αυτών των οικογενειών.

Αν συνεχιστεί έτσι...

Οι αιτήσεις για να μπει μια οικογένεια στις δικαιούχους τους προγράμματος για το Κοινωνικό Παντοπωλείο έχουν ξεπεράσει πλέον τις 50 που ήταν πριν από έναν μήνα και βαδίζουν προς τις 70 την μέρα.

Παρουσιάζουν δε μια συνεχώς αυξητική τάση, σε τέτοιο βαθμό που αν συνεχιστεί έτσι ο Κοινωνικός Οργανισμός θα φτάσει σε ένα σημείο που δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει και να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν.

Το γεγονός αυτό δείχνει την ανάγκη που έχουν πλέον ολοένα και περισσότερες οικογένειες να στραφούν προς τις κοινωνικές δομές του δήμου, ελπίζοντας ότι θα είναι στις "τυχερές" που θα κατορθώσουν να μπουν στο πρόγραμμα. Εκεί που κάποτε το να πάρει κανείς τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο ήταν μια μορφή «ρετσινιάς»

Υπάρχουν και άλλες

Όμως σύμφωνα με τους ανθρώπους του Κοινωνικού Οργανισμού αυτή είναι μόνο η μια πτυχή της αλήθειας αυτής της κατάστασης.

Υπάρχει και η άλλη που λέει ότι οικογένειες που αντιμετωπίζουν πλέον στην πραγματικότητα πρόβλημα επιβίωσης είναι ακόμα περισσότερες από αυτά τα στοιχεία που παρουσιάζονται.

Βλέπετε αρκετές είτε γιατί ντρέπονται, είτε για λόγους περηφάνειας, αρνούνται να ζητήσουν βοήθεια και συνεχίζουν να ανεβαίνουν μόνες τους τον Γολγοθά τους, ελπίζοντας κάποια στιγμή στη "λύτρωση".