Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και στην Πάτρα από τους καταναλωτές για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή», το οποίο από τις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να μπει στην φάση της υλοποίησης του.

Το πρόγραμμα αυτό πριμοδοτεί την απόσυρση των παλαιών κλιματιστικών και των ψυγείων,  αλλά και των καταψυκτών, καθώς οι συσκευές αυτές θεωρείται ότι δημιουργούν τα μεγαλύτερα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ενδιαφερόμενοι έχοντας μαζί τους τον κωδικό του taxisnet έχουν την δυνατότητα να πάνε στο κατάστημα της επιλογής τους για να δουν αν δικαιούνται, αλλά και το ύψος της επιδότησης που μπορεί να πάρουν, ανάλογα με τα εισοδηματικά τους κριτήρια που είναι και βασικός παράγοντας για το αν συμπεριληφθούν στις 200.000 οικογένειες που εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν σε πανελλαδικό επίπεδο μέσα από το πρόγραμμα αυτό.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου προγράμματος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι δικαίωμα αντικατάστασης δεν έχουν οι συσκευές της κουζίνας, των πλυντηρίων ρούχων και των πλυντηρίων πιάτων. Η διαδικασία αίτησης υπαγωγής γίνεται εύκολα και γρήγορα, με ηλεκτρονική αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση και απευθείας στα καταστήματα λιανικής.

Η επιδότηση χορηγείται στους ωφελούμενους με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών. Το πληροφοριακό σύστημα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις των πολιτών με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης.

Η παράδοση και τοποθέτηση των νέων συσκευών θα γίνεται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών για ανακύκλωση.