Ένα νέο κύμα ανησυχίας έχει προκαλέσει το θέμα με τον μύκητα Candida Auris που φαίνεται ότι προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις στα νοσοκομεία, στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Για τον μύκητα Candida Auris μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης τονίζοντας ότι δεν αποτελεί πρόσφατη ανακάλυψη και πως υπάρχει εδώ και χρόνια. Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι το προφίλ του συγκεκριμένου μύκητα τού δίνει το πλεονέκτημα ώστε να αναπτύσσεται σε συνθήκες όπου χρησιμοποιούνται πολλά αντιβιοτικά.

Για αυτό τον λόγο, όπως είπε, εμφανίζεται κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων, απειλώντας παράλληλα τους ασθενείς των ΜΕΘ, άτομα με βαριές ανοσοκαταστολές αλλά και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας σε όργανα όπως στους πνεύμονες. «Ο μύκητας δεν προκαλεί πρόβλημα σε μέσο άνθρωπο, δεν θα δούμε υγιή άνθρωπο να πεθαίνει», συμπλήρωσε.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι υπάρχει τρόπος να ανιχνευτεί με εργαστηριακές διαδικασίες, πιο εύκολες τα τελευταία χρόνια, που μπορούν να τον εντοπίσουν με ένα μικρό ποσοστό λάθους.«Μπορούν να το απολυμάνουν. Υπάρχει πιθανότητα όμως να επανέρχεται, εμφανίζεται ιδιαίτερη αντοχή», δήλωσε.

Ανέφερε δε πως δεν υπάρχει νοσοκομείο σε παγκόσμια κλίμακα που να μην έχει αυτό τον μύκητα. «Βρίσκεται παντού απλά στις ΜΕΘ βρίσκει τρόπο και αναπτύσσεται. Αν έχουν μπει τα σωστά πρωτόκολλα για τους μύκητες τους ανιχνεύουν και τους βρίσκουν» τόνισε σε εκείνο το σημείο.

Όσον αφορά στην Ελλάδα υποστήριξε πως έχει ανιχνευτεί στον Ευαγγελισμό άλλα και σε άλλα νοσοκομεία στην Αθήνα.