Το μικρόβιο Candida Auris δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αλλά για τα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τόνισε ο Νίκος Καπραβέλος.

Ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε τη μάχη με τις βαρύτατες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις «αδυσώπητη» και με «τραγικές συνέπειες» φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την πανδημία του κορωνοϊού, κατά την οποία όπως είπε το 40% με 50% των θυμάτων δέχθηκε τη «χαριστική βολή» από πολυανθεκτικά μικρόβια.

Την ίδια ώρα, ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε ότι τα νοσοκομεία έχουν θωρακιστεί έναντι ανθεκτικών μικροβίων και πως στις μονάδες του «Παπανικολάου» δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα πρόβλημα.

Γιατί έχει προκαλέσει συναγερμό το μικρόβιο Candida Auris

Για τον Candida Auris ή αλλιώς το μικρόβιο των ΜΕΘ ανέφερε ότι δεν είναι άγνωστος, έχει εντοπιστεί εδώ και δύο χρόνια και έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως ένας μύκητας που μπορεί να προκαλέσει το θάνατο.

«Το ενδιαφέρον γι' αυτόν (το μύκητα) είναι διπλό. Το πρώτο είναι ότι και δύσκολα μπορεί να αποκαλυφθεί και δεύτερον, δεν υπάρχουν τα κατάλληλα αντιμυκητιακά για να μπορούν να τον εξοντώσουν. Και το τρίτο το κυριότερο, είναι πως όταν μπει μέσα στις μονάδες μας, δύσκολα μπορεί να απολυμανθεί και να εξοντωθεί», τόνισε χαρακτηριστικά.