Οι ΗΠΑ πρέπει να στείλουν γρήγορα την κατάλληλη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να μην «αυτοσυγκρατηθούν» λόγω φόβου, αν θέλουν να εμποδίσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε Αμερικανός απόστρατος στρατηγός.

Μπορεί η CIA να λέει ότι δεν έχει ενδείξεις ότι η Ρωσία προτίθεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά για τον απόστρατο στρατηγό, στρατιωτικό διοικητή του ΝΑΤΟ το 1999 και στρατιωτικό αναλυτή του CNN, Γουέσλι Κλαρκ «ο καλύτερος τρόπος να τον εμποδίσουμε [τον Πούτιν ] να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα, είναι να τον πείσουμε ότι δεν θα τον βοηθήσει αυτό. Κι ο καλύτερος τρόπος να τον πείσουμε ότι δεν θα τον βοηθήσει, είναι να παράσχουμε στην Ουκρανία την υποστήριξη που χρειάζεται το συντομότερο δυνατό και να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από το Ντονμπάς».

Σε συνέντευξή του στο CNN, απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι οι ΗΠΑ «χρησιμοποιούν το φόβο ως δικαιολογία» για να κρατούν αποστάσεις από τον πόλεμο, ο Κλαρκ είπε ότι αυτή ακριβώς είναι η πρόθεση του Πούτιν. «Πιστεύω ότι αυτό ήταν εξ’ αρχής το σχέδιο του Πούτιν. Γίνεται πολλή προπαγάνδα γι’ αυτό στη ρωσική τηλεόραση», είπε σημειώνοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος «προσπαθεί να εξασφαλίσει εσωτερικά τη μέγιστη υποστήριξη με την απειλή των πυρηνικών όπλων».
«Οι ΗΠΑ πρέπει να μείνουν σταθερές απέναντι στις ρωσικές απειλές για τα πυρηνικά όπλα»

«Πρέπει να είμαστε αρκετά ισχυροί για να το κάνουμε αυτό. Μιλάμε για το μέλλον της διεθνούς κοινότητας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να πετύχει η επιθετικότητα και να νομίζουμε ότι όλα θα είναι στη συνέχεια όπως και πριν. Δεν θα είναι», τόνισε ο Αμερικανός απόστρατος στρατηγός.

Και τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να μείνουν σταθερές ως «το ισχυρότερο έθνος στον κόσμο» και να παράσχουν στην Ουκρανία τους αναγκαίους πόρους για να αποκρούσει την επίθεση της Ρωσίας. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να αποθαρρυνθούμε επειδή [ο Πούτιν] θα εκτοξεύσει τέσσερα – πέντε τακτικά πυρηνικά όπλα, που θα είναι κι η πρώτη φορά για κάτι τέτοιο. Θα το έκανε. Όχι μόνον για οφέλη στο πεδίο της μάχης, αλλά και για να τρομάξει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤο και να μας υποχρεώσουμε να κάνουμε πίσω όσον αφορά στην υποστήριξη. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε με τον Πούτιν είναι να πούμε “ό,τι κι αν κάνεις, θα ηττηθείς. Κι εμείς θα εφαρμόσουμε τις πολιτικές που θα διασφαλίσουν την ήττα σου”», είπε.