Εκτός από το ψωμί ψωμάκι, το γάλα γαλατάκι και όλα τα σχετικά φαίνεται ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα πούμε και το… χαρτί χαρτάκι.

Αν δεν το έχουμε πει ήδη. Αναφερόμαστε στο χαρτί Α4 του φωτοτυπικού, αλλά και γενικότερα στα είδη γραφικής ύλης που έχουν να κάνουν με το χαρτί, όπως το τετράδιο και τα διάφορα μπλοκ που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας.

Το κύμα ακρίβειας έχει πλήξει από τον περασμένο Σεπτέμβριο και τον χώρο της γραφικής ύλης, άσχετα αν στις αγορές που κάνουμε για την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν το νιώσαμε στην τσέπη μας σε τόσο μεγάλο βαθμό αφού τα καταστήματα του είδους είχαν απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων προς τα πάνω του χαρτιού.

Κάτι που ασφαλώς ήταν αδύνατον να κάνουν τους μήνες που ακολούθησαν. Την πρωτοκαθεδρία στις αυξήσεις στα είδη γραφικής ύλης έχει το χαρτί Α4.

Εκεί η αύξηση έχει πλησιάσει τα έξι ευρώ, φτάνοντας τα 5,80 η δεσμίδα των 500 φύλλων, ενώ πριν από μερικούς μήνες ήταν στα 4 ευρώ η ίδια ποσότητα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βιβλιοπώληδων και των επαγγελματιών χαρτικής ύλης μέσα στο επόμενο διάστημα η τιμή αυτή θα ξεπεράσει τα 6 ευρώ και θα φτάσει τα 6,15 ίσως και λίγο παραπάνω.

Το ράλι ανόδου που έχει ξεκινήσει από τις διεθνείς αγορές στο χαρτί φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και οι τιμές αυτές θα αποτελέσουν το νέο καθεστώς στο συγκεκριμένο είδος λιανικού εμπορίου.

Το ζήτημα είναι πού, πότε και αν ποτέ σταθεροποιηθούν οι τιμές αυτές. Κάτι που μέχρι ώρας αποτελεί ερωτηματικό. Ανάλογες είναι οι αυξήσεις και στα βιβλία, λόγω των ανατιμήσεων του χαρτιού.

Οι νέες παραγγελίες βιβλίων έχουν παρουσιάσει μια αύξηση της τάξεως του 5% με 10%, χωρίς να μπορεί να πει κανείς με σιγουριά αν υπάρξουν και νέες πιο υψηλές τιμές το επόμενο εξάμηνο.

Κι όλες αυτές οι αυξήσεις έχουν φυσικά τις επιπτώσεις τους και στην αγοραστική δύναμη των καταστημάτων, με τη κίνηση να παρουσιάζεται σταθερά μειωμένη στην γραφική ύλη και στα βιβλία τους τελευταίους οχτώ μήνες και πλέον.