Ο Έλον Μασκ σχεδιάζει να απολύσει περίπου 1.000 μέλη του προσωπικού του Twitter αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η αγορά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο μέσα στα επόμενα χρόνια σκοπεύει να κάνει χιλιάδες νέες προσλήψεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων στα 11.000 άτομα.

Σύμφωνα με την παρουσίαση pitch deck που έδειξε ο μεγιστάνας της τεχνολογίας πριν λίγες μέρες στους επενδυτές του Twitter, βασικά στοιχεία της οποίας δημοσιεύουν οι New York Times, οι περισσότερες απολύσεις θα σημειωθούν κατά τη μεταβατική περίοδο μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς.

Ο Μασκ πιστεύεται ότι θα απολύσει πολλούς από τους «woke» υπαλλήλους της εταιρείας μετά από περίπου έξι μήνες, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της εταιρείας, γράφει η Daily Mail. Μέσα στην τριετία που θα ακολουθήσει όμως, αναμένεται να προσλάβει χιλιάδες νέους υπαλλήλους, με πολλά από τα νέα ταλέντα να προέρχονται από τον χώρο της μηχανικής υπολογιστών.

Ειδικότερα, η πρόβλεψη για τον αριθμό των εργαζομένων που φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 9.225 είναι πως το 2023 θα πέσουν κοντά στους 8.332. Στη συνέχεια, το προσωπικό της εταιρείας θα ενισχυθεί με 2.700 εργαζόμενους μέχρι το 2025.

Σε εταιρικό επίπεδο, ο Μασκ είχε αναφερθεί στο παρελθόν στην ιδέα να κλείσουν τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα, καθώς και να μην λαμβάνουν μισθό τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, κάτι που θα μείωνε τα έξοδα κατά περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια.

Οι αλλαγές που πρόκειται να φέρει ο Μασκ στην πλατφόρμα εντάσσονται στο φιλόδοξο σχέδιό του να πενταπλασιάσει τα ετήσια έσοδα του Twitter μέσα στην επόμενη εξαετία, ώστε να φτάσουν το 2028 τα 26,4 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 5 δισεκατομμύρια που καταγράφηκαν πέρυσι.

Υπό τη νέα ιδιοκτησία, το ποσοστό των διαφημιστικών εσόδων επί των συνολικών εσόδων αναμένεται να πέσει σε 45% από το 90% που ήταν το 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι Times, το σχέδιο του Μασκ προβλέπει μέχρι το 2028 να αποφέρουν οι διαφημίσεις στην πλατφόρμα περίπου 12 δισ. δολάρια ετησίως, και οι συνδρομές να αποφέρουν άλλα 10 δισεκατομμύρια.

Ο ιδρυτής της Tesla και της Space-X φέρεται να προτιμά ένα μοντέλο που βασίζεται στις συνδρομές συγκριτικά με τη χρηματοδότηση μέσω διαφημίσεων, αφού έτσι το Twitter θα αποδεσμευτεί σε μεγάλο βαθμό από τις πιέσεις των διαφημιζόμενων. Άλλα έσοδα θα μπορούσαν να προέλθουν από επιχειρήσεις, π.χ. μέσω data licensing (αδειών χρήσης δεδομένων).

O Μασκ σχεδιάζει επίσης να αυξήσει σταδιακά την ταμειακή ροή του Twitter σε 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025 και 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2028.

Πηγή: protothema.gr