Αναλυτική συνέντευξη με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργο Παπανδρέου, δημοσιεύει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

«Ο Παπανδρέου έχει πολλές ιδέες για το πώς μπορεί να κερδηθεί η αναμέτρηση με τους λαϊκιστές και θεωρεί ότι ο κύριος Ευρωπαίος αυταρχικός πολιτικός, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, έχει πλέον λίγο χρόνο στη διάθεσή του, για να αποδείξει ότι δεν είναι μαριονέτα στα χέρια του Πούτιν», σημειώνει η εφημερίδα.

Αναλυτικά, με αναφορά στη στάση του Όρμπαν, ο κ. Παπανδρέου αναφέρει: «Ας δούμε τα γεγονότα. Ο Όρμπαν έλαβε αποστάσεις από την κοινή ευρωπαϊκή στάση για την Ουκρανία. Δήλωσε ότι ο μεγάλος του εχθρός είναι οι Βρυξέλλες, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και ο Ζελένσκι. Από την άλλη, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι σχέσεις με την Ουγγαρία βελτιώθηκαν μετά τις πρόσφατες εκλογές. Παράλληλα, ο Όρμπαν δείχνει να λαμβάνει ευνοϊκή πληροφόρηση από τον Πούτιν. Μετά την επίσκεψή του στο Βατικανό, ο πάπας αποκάλυψε ότι ο Όρμπαν τού είπε πως ο Πούτιν θα σταματήσει τον πόλεμο στις 9 Μαϊου. Το πραγματικό τεστ, λοιπόν, θα είναι η συνέχιση ή το τέλος του πολέμου. Και το αν η Ευρώπη καταφέρει να πετύχει εμπάργκο πετρελαίου».

Σε σχέση με το εμπάργκο φυσικού αερίου, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας τονίζει: «Αν το αποφασίσουμε όλοι μαζί, θεωρώ ότι μπορεί να γίνει. Αλλά η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι παρόμοια με εκείνη της Ιταλίας, περίπου το 40%. Πρέπει να εργαστούμε σοβαρά με στόχο εναλλακτικές προμήθειες».

Γιώργος Παπανδρέου: Ζήτησα βοήθεια από τον Πούτιν και μου απάντησε να αγοράσουμε όπλα

Ερωτηθείς για τη διαχείριση της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης, τις τεράστιες θυσίες της Ελλάδας και τη στάση της Γερμανίας, ο κ. Παπανδρέου απαντά: «Όχι μόνον, όπως είπε ο ΟΟΣΑ, πετύχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική διόρθωση, κάναμε και τη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην ιστορία. Ο Μάριο Ντράγκι το κατάλαβε και είπε "θα κάνω ό,τι χρειαστεί για τη διάσωση του ευρώ". Εγώ είπα στη Μέρκελ: "Δεν θέλω τα χρήματά του, αλλά τη στήριξή σου στις αγορές". To πρόβλημα ήταν οι ευρωπαϊκή διχασμοί, όχι η Ελλάδα. Και το πρόβλημα ήταν ότι η Ευρώπη είπε πως ήταν η Ελλάδα το πρόβλημα. Έπαιξε σίγουρα ρόλο και μία «τιμωρητική ψυχολογία» της Γερμανίας, η οποία δεν βοήθησε στο να ηρεμήσουν οι αγορές.

«Η Ρωσία έμοιαζε να ήθελε να σας βοηθήσει, αλλά δεν έγινε κάποια κίνηση. Γιατί;», ρωτήθηκε, τέλος, ο κ. Παπανδρέου και απάντησε: «Πήγα στον Πούτιν και του είπα: "Μπορείς να αγοράσεις τα ομόλογα του Δημοσίου μας;". Και εκείνος μου απάντησε "και εσύ μπορείς να αγοράσεις τα όπλα μας;". Μία πρόκληση».