Αναλυτικές απαντήσεις για τη δέσμη κυβερνητικών μέτρων προς τους καταναλωτές του ηλεκτρικού ρεύματος έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Open".

Χαρακτηρίζοντας το πακέτο αυτό «καθήκον και υποχρέωση της κυβέρνησης», υπογράμμισε εκ νέου ότι «θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες, τους καταναλωτές σε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση».

Εν πρώτοις είπε στη συνέντευξή του ότι «ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα πακέτο το οποίο ρυθμίζει το παρελθόν, με ωφελημένους τους οικιακούς καταναλωτές, οι οποίοι είχαν μεσαίες και υψηλές καταναλώσεις και που είναι περίπου 1,2 εκατ. νοικοκυριά με πάνω από 400 κιλοβατώρες το μήνα».

Και, «ερχόμαστε και διορθώνουμε αυτήν την αδικία που έχει επωμισθεί η ελληνική κοινωνία αυτούς τους τελευταίους μήνες. Μετά τον υπολογισμό της υπερβάλλουσας κατανάλωσης, θα τους επιστραφεί ένα ποσό από 18 ως 600 ευρώ, ανάλογα με την κατανάλωσή τους», εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «με το εισοδηματικό όριο των 45.000 ευρώ καλύπτουμε το 95% των φορολογουμένων βάσει των δηλώσεων».

Συγχρόνως, ο υπουργός Επικρατείας περιέγραψε τον στόχο, στα μέσα Ιουνίου να έχουν αρχίσει να γίνονται οι εκταμιεύσεις των χρημάτων, και ενώ η διυπουργική ομάδα που έχει συσταθεί, έχει την αποστολή να κάνει μια κατά το δυνατόν απλή πλατφόρμα.

Από εκεί και πέρα, «τον Μάιο και τον Ιούνιο αυξάνουμε κι άλλο την ενίσχυση που δίνουμε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι ένας προπομπός του συστήματος που θα ισχύσει από τον Ιούλιο», είπε διαβεβαιώνοντας πως «δεν θα μείνει κανένας χωρίς να πάρει αυτό το οποίο δικαιούται».

Παρενθετικώς, ο υπουργός Επικρατείας αξιολόγησε ως «πολύ σημαντική» την ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης, «χάρη σε αυτήν μπορούμε και κάνουμε αυτές τις σύνθετες ασκήσεις, με στοχευμένες επιστροφές χρημάτων. Είναι μια θετική εξέλιξη για την ελληνική δημόσια διοίκηση που πρέπει να την καταγράψουμε», ανέφερε ακόμη κάνοντας επιπλέον λόγο για την ευκαιρία που έχουμε όλοι μας «να διορθώσουμε τα στοιχεία που έχουμε καταχωρίσει σε διάφορους οργανισμούς, στους παρόχους ενέργειας, στη φορολογική διοίκηση».

Εξηγώντας δε, ότι «η επιστροφή δίδεται και για εκείνους που έχουν καθυστερήσει, που έχουν κάνει ρυθμίσεις να κλείσουν τις υποχρεώσεις τους», τελικώς «με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε και τις εταιρείες, τους παρόχους, να έχουν λιγότερα ληξιπρόθεσμα, τα οποία λειτουργούν ως ωρολογιακή βόμβα για την αγορά και μπορεί να έχουμε κατάρρευση εταιρειών». Συμπερασματικώς, «εδώ χρειάζεται πολυεπίπεδη παρέμβαση από την πλευρά της Πολιτείας ώστε να βοηθήσουμε τον καταναλωτή και την αγορά ενέργειας να σταθεί στα πόδια της σε μια πάρα πολύ δύσκολη εποχή».

Σε επόμενο σημείο τής συνέντευξης είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τους παρόχους ενέργειας, οι οποίοι θα δώσουν στοιχεία για το ποιος καταναλωτής έχει υπερβάλλουσα κατανάλωση και χρέωση, και πρέπει να πάρει επιστροφή. Επίσης, «ο πάροχος θα γνωρίζει ότι ο τάδε καταναλωτής έχει πάρει τα χρήματα, και αν έχει πάρει τα χρήματα χωρίς να έχει πληρώσει τον λογαριασμό, θα κινηθούν άλλες διαδικασίες».