Εν αναμονή των μέτρων εξειδίκευσης για τις μειώσεις και τις επιδοτήσεις σε ρεύμα βρίσκεται η αγορά, με χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να περιμένουν να δουν αν συμπεριλαμβάνονται ή όχι εντέλει στο πακέτο που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός.

Τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από αυτή την αναμονή όμως δεν είναι και τόσο θετικά. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδόθηκε η αναφορά των μέτρων αυτών για τις επιχειρήσεις που έχουν λάβει λογαριασμούς όλο αυτό το διάστημα που ξεπερνούν τα 2.000, τα 3.000 ή ακόμα και τα 5.000 ευρώ, είναι μικρή και ελλιπέστατη.

Από μία πρόχειρη ανάγνωση αυτό που προκύπτει είναι ότι οι επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα αυτά για τους λογαριασμούς που είναι να έρθουν, αυτούς δηλαδή του Μαΐου και του Ιουνίου. Όχι για τους προηγούμενους μήνες.

Αυτό σημαίνει ότι η επιχειρηματικότητα και όλες οι κατηγορίες των ΚΑΔ μένουν εκτός της ενίσχυσης της πολιτείας από όλο αυτό το διάστημα της ενεργειακής κρίσης όπου οι λογαριασμοί είτε της ΔΕΗ, είτε των ιδιωτών πάροχων ρεύματος, ήταν τουλάχιστον υπέρογκοι.

Οι επαγγελματίες δηλαδή καλούνται να πληρώσουν στο απόλυτο όλους αυτούς τους λογαριασμούς, χωρίς να έχουν καμία βοήθεια, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι μια από τις κυριότερες αιτίες πλέον που μπορεί να οδηγήσει μια επιχείρηση στο λουκέτο είναι το ρεύμα.

Ένα "βουνό" από χρέος στο ρεύμα

Μη ξεχνάμε ότι η ενεργειακή κρίση έχει ξεκινήσει από τις αρχές του χειμώνα και οι "φουσκωμένοι" λογαριασμοί αποτελούν ένα καθεστώς για τις επιχειρήσεις που ήδη έχει κρατήσει πάνω από ένα πεντάμηνο.

Αν για κάθε μήνα μια επιχείρηση έχει να πληρώσει έναν λογαριασμό της τάξεως των 2.000 ευρώ (το λιγότερο ειδικότερα όταν μιλάμε για ενεργοβόρες επιχειρήσεις) καταλαβαίνουμε όλοι που φτάνει το συνολικό χρέος στο οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει να ανταποκριθεί ένας επιχειρηματίας.

Αν ισχύει τελικά αυτό και η βοήθεια-επιδότηση του ρεύματος για τα μαγαζιά και τα καταστήματα είναι μόνο για το επόμενο διάστημα και όχι για το προηγούμενο, θα είναι μια μεγάλη αδικία που πρόκειται να φέρει ακόμα μεγαλύτερη αγανάκτηση στην αγορά.

«Τι να πω… Οι επιχειρήσεις και τα εμπορικά μαγαζιά και πάλι εκτός από το πακέτο στήριξης της κυβέρνησης; Είναι αδικία» έλεγε χαρακτηριστικά για το όλο θέμα γνωστός παράγοντας της αγοράς και συνδικαλιστής.