Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον μεγάλο θεατρικό συγγραφέα Ιάκωβο Καμπανέλλη, παρουσιάζεται το σχετικά άγνωστο έργο του «Ο Γορίλας και η Ορτανσία» σε σκηνοθεσία Μίλτου Νίκα.

«Μια τρελή κωμωδία ή φάρσα ή παραμύθι ή παραβολή ή ένα παιχνίδι για τέσσερις ηθοποιούς και όσους θεατές θέλουν να παίξουν μαζί τους, σε τρεις εικόνες και τρεις εκδοχές για το τέλος», όπως χαρακτηρίζει το έργο του ο ίδιος ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Η υπόθεση του έργου έχει ως εξής: Ο κύριος καθηγητής, που έχει παντρευτεί την υπάκουη και πλούσια Μαίρη, αγοράζει από τον ζωολογικό κήπο έναν ολόγυμνο γορίλα, για τα πειράματά του. Συμπεριφέρεται απέναντί του σα να είναι κανονικός άνθρωπος που καταλαβαίνει τα πάντα. Τον βαφτίζει, μάλιστα, Αδάμ. Στο μεγαλοαστικό σπίτι του έχει στήσει ένα εργαστήριο για τα πειράματα και τις μελέτες του. Έχει επίσης και έναν υπηρέτη, τον Φίλιππο, κάποτε βοηθό του στην επιστημονική έρευνα. Η Μαίρη αποκτά μια περίεργη οικειότητα με τον γορίλα, την οποία ο καθηγητής δεν βλέπει με καλό μάτι. Ο γορίλας αρχίζει να υιοθετεί την ανθρώπινη συμπεριφορά και ανατρέπει τις ήδη ευαίσθητες ισορροπίες.

Οι θεματικές που θίγει ο Καμπανέλλης σ’ αυτό το έργο είναι πολλές: Ο οραματιστής καθηγητής, που ονειρεύεται να σώσει την ανθρωπότητα μετατρέποντας την πυρηνική ενέργεια σε ωφέλιμη για τους ανθρώπους. Το ζευγάρι που αποτελούν ο καθηγητής και η πλούσια και υπάκουη σύζυγός του, που βιώνουν τη δική τους βαλτωμένη σχέση. Η απόφαση να βάλουν ένα γορίλα στο σπίτι τους, για να γίνει ο έμπιστος βοηθός του καθηγητή στις έρευνές του. Ο θιγμένος πρώην βοηθός που υποβιβάζεται σε άνθρωπο γενικών καθηκόντων και οι σχέσεις που αναπτύσσονται διαδοχικά ανάμεσά τους. Και όλα αυτά άλλοτε με συγκίνηση και άλλοτε με χιούμορ υπόσχονται μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεατρική εμπειρία για το θεατή. Ο Καμπανέλλης είναι συγγραφέας που απευθύνεται σε όλους γιατί ο λόγος του είναι απλός, βαθιά ανθρώπινος και απολύτως κατανοητός. Δεν είναι τυχαίο που άλλαξε τη γραφή του σύγχρονου νεοελληνικού θεάτρου και που τα έργα του ανεβαίνουν συνεχώς με μεγάλη ανταπόκριση του κοινού.

Ο σκηνοθέτης Μίλτος Νίκας συνέλαβε το πνεύμα του έργου και το αποτέλεσμα ήταν μια παράσταση με γρήγορο ρυθμό, που δεν άφηνε κενά, με χιούμορ και αμεσότητα, με τις σκηνές να ρέουν αβίαστα και τις κινήσεις των ηθοποιών καλοδουλεμένες. Το σκηνικό έφερε αυτούσια την αύρα του κειμένου του Καμπανέλλη, ενώ το μακιγιάζ και τα κοστούμια προσέδωσαν επιπλέον χιούμορ. Οι φωτισμοί ήταν λειτουργικοί και έδιναν βάθος στη σκηνή, δημιουργώντας, παράλληλα, ατμόσφαιρα μυστηρίου για το κρυφό εργαστήριο. Από τους ηθοποιούς ξεχώρισε ο Διονύσης Βούλτσος στον ρόλο του καθηγητή. Με μια πολύ καλή αίσθηση της γλώσσας, χωρίς υπερβολές και θεατρινισμούς, με σωστές κορυφώσεις κι εντάσεις, έπλασε ιδανικά τον σοβαρό και συνάμα επιπόλαιο καθηγητή. Από κοντά και η Ελένη Καλαντζοπούλου, που ερμήνευσε απολαυστικά τον ρόλο της Μαίρης, με μια γκάμα από σωματικές κινήσεις, που προκαλούσαν αβίαστα το γέλιο. Ο Γιώργος Κομνηνόγλου είχε πολύ καλό κωμικό τάιμινγκ στον ρόλο του υπηρέτη, μπολιάζοντας με περίσσιο σαρκασμό τον ρόλο. Ο Ηλίας Μανιατόπουλος έκλεψε την παράσταση με την κωμική ερμηνεία του ως γορίλας, χάρη στην εξαιρετική εκφραστικότητα και την καλοδουλεμένη κίνηση του.

Συνολικά πρόκειται για μια παράσταση που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το διεισδυτικό και σπινθηροβόλο ύφος του συγγραφέα, μέσα από την οξυδερκή σάτιρα και το εκλεπτυσμένο χιούμορ.

Ο ΓΟΡΙΛΑΣ ΚΑΙ Η ΟΡΤΑΝΣΙΑ
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-Μουσική Επιμέλεια: Μίλτος Νίκας
Σκηνογραφία Ενδυματολογία: Μαρία Βασιλάκη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Τσαπουρνή
Μακιγιάζ: Ίνα Τσέλιου
Φωτογράφιση προβών: Γιάννης Πεφάνης

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Διονύσης Βούλτσος, Ελένη Καλαντζοπούλου, Γιώργος Κομνηνόγλου, Ηλίας Μανιατόπουλος

ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ
Πλατεία Γεωργίου 17, Πάτρα
τηλ. 2610 273613

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Πρεμιέρα: Παρασκευή 15 Απριλίου 2022
έως και Κυριακή 15 Μαΐου 2022

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
Τετάρτη έως Σάββατο: 21.30
Κυριακή: 20.00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
10€: Γενική είσοδος
8€: Φοιτητικό, Μαθητικό, ΑΜΕΑ, Ανέργων

Ατέλειες:
Καθηγητές, μαθητές Λαικού Φροντιστηρίου, Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών, και φοιτητές Θεατρικών Σπουδών

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
TICKET SERVICES
- τηλεφωνικά: 2107234567
- online: www.ticketservices.gr