Μάχη με τον χρόνο δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να εκδώσει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και να αναρτήσει στους λογαριασμούς των επιτηδευματιών οι οποίοι έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές τα ποσά που πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος.

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ μετατίθεται για τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 10 Μαΐου, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την ανάρτησή τους έως τις 30 Απριλίου.

Η καθυστέρηση, όπως αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ, οφείλεται σε τεχνικούς ελέγχους που θα διενεργηθούν για να αποφευχθούν λάθη στις χρεώσεις. Παρά την καθυστέρηση, δεν φαίνεται να αλλάζει η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων που πρέπει να γίνει έως τα τέλη Μαΐου.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο φετινός ΕΝΦΙΑ αναμένεται να είναι μειωμένος για περίπου 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, για 900.000 ιδιοκτήτες ο φόρος θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ 350.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν αυξημένο φόρο σε σχέση με πέρυσι.
Παράταση στην εφάπαξ εξόφληση της επιστρεπτέας

Προς νέα παράταση για την εφάπαξ εξόφληση της επιστρεπτέας προκαταβολής προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, λόγω της καθυστέρησης ανάρτησης στο Taxisnet των ποσών με τα οποία έχει χρεωθεί κάθε επαγγελματίας μετά το «κούρεμα» που έγινε.

Η τρέχουσα προθεσμία εξόφλησης των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι η 31η Μαΐου, ενώ από τον Ιούνιο ξεκινά η αποπληρωμή σε δόσεις. Το πιθανότερο είναι να μετατεθεί η σχετική προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση έως τα τέλη Ιουνίου μαζί με την καταβολή της πρώτης δόσης.

Οι περίπου 700.000 επιχειρήσεις έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή -από τους επτά κύκλους που άνοιξαν το 2020 και το 2021- το συνολικό ποσό των 8,3 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό που υπολογίζει να εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο θα είναι κάτω από 3 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι χαρίζονται ποσά άνω των 5 δισ. ευρώ.

Πριν από την έναρξη αποπληρωμής, η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει στους λογαριασμούς των επιτηδευματιών που έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν, μετά από το «κούρεμα» που γίνεται ανάλογα με τον χρόνο που έλαβαν την ενίσχυση και την κατηγορία στην οποία υπάγονται.

Ειδικότερα, το ποσό που θα κληθούν να επιστρέψουν οι λήπτες θα εμφανιστεί στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Κατόπιν ο λήπτης της επιστρεπτέας προκαταβολής θα κληθεί να επιλέξει εάν το ποσό που του αναλογεί θα το εξοφλήσει εφάπαξ, μέχρι την ημερομηνία που θα οριστεί (τώρα σε ισχύ είναι η 31η Μαΐου) ή θα το εξοφλήσει σε έως και 96 δόσεις, δηλαδή σε 8 χρόνια.
Τα ποσά που επιστρέφονται

Τα ποσά θα είναι υπολογισμένα με έκπτωση, ανάλογα με τη μείωση του τζίρου που έχει υποστεί η επιχείρηση κατά την περίοδο της πανδημίας. Ειδικότερα, oι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση καταγράφει ζημιές προ φόρων το 2020.
Το 50% της ενίσχυσης οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
Το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Πηγή: imeresia