Ο Φάρος του Δρεπάνου και το Μονοπάτι της Παναγιάς είναι δύο από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της συγκεκριμένης παραλίας τα οποία σίγουρα κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Ο Φάρος έχει κατασκευαστεί το 1880 και το ύψος του φτάνει τα 9, 6 μέτρα, ενώ το εστιακό του βάθος φτάνει τα 8.5 μέτρα. Πρωτολειτούργησε το 1880. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός.

Το 1945, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου επαναλειτούργησε με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1979 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτουργεί ως επιτηρούμενος.

Είναι ένα σημείο κατατεθέν για το Δρέπανο το οποίο συνδέεται άμεσα με το «Μονοπάτι της Παναγιάς», καθώς από εκεί ξεκινάει μία μικρή χερσόνησο που εισχωρεί μέσα στην θάλασσα.

Η χερσόνησος αυτή έχει το δικό της μύθο. Η λωρίδα αλλά και όνομα του χωριού πήραν το όνομα τους όταν μια γριούλα (η Παναγιά) πήγε σε έναν καραβοκύρη και του ζήτησε να την περάσει απέναντι στην Ρούμελη.

Εκείνος της αρνήθηκε. Τότε η Παναγιά πήρε στην ποδιά της άμμο και χαλίκια, τα έριχνε στη θάλασσα και έφτιανε δρόμο.

Ο καραβοκύρης που είδε το θαύμα τρόμαξε, και της ζήτησε να μπει στο καΐκι του να την περάσει. Τις πέτρες που έμειναν στην ποδιά της, πριν ανέβει στο καΐκι τις πέταξε όλες μαζί στη θάλασσα.

Στο σημείο εκείνο σχηματίστηκε ένα αλώνι με διάμετρο περίπου είκοσι μέτρων που μοιάζει με δράπανο. Έτσι πήρε σύμφωνα με τους ντόπιους και το όνομά του το χωριό Δρέπανο.

Δείτε το βίντεο από τον Φάρο του Δρεπάνου και το Μονοπάτι της Παναγιάς.


Ο ΦΑΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΕΠΑΝΟ ΑΧΑΪΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ DREPANO LIGHTHOUSE