Αυξάνονται συνεχώς οι καταναλωτές ρεύματος που βλέποντας τους λογαριασμούς που καταφτάνουν, παίρνουν την απόφαση και συμμετέχουν στις ομαδικές αγωγές κατά της ΔΕΗ και των ιδιωτών πάροχων ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το δικηγορικό γραφείο που είχε αναλάβει την πρωτοβουλία αυτή των ομαδικών αγωγών, δέχεται πλέον τουλάχιστον είκοσι με τριάντα τηλεφωνήματα την ημέρα από ανθρώπους που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στις αγωγές αυτές.

Βασικό σημείο αιχμής των ομαδικών αγωγών είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής που για την πλειοψηφία, αν όχι για το σύνολο των λογαριασμών, αποτελεί την μεγαλύτερη χρέωση σε χρηματικό ποσό.

Χρέωση που καταναλωτές δεν μπορούν να εξηγήσουν, ούτε και να υπολογίσουν, αλλά και ακόμα περισσότερο να καταλάβουν από που προκύπτει.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των αγωγών που καταθέτονται η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι από παραβατική έως και ληστρικοί, ενώ οι λογαριασμοί που καταφτάνουν δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από λογικά επιχειρήματα.

Επιπλέον όλες οι συμβάσεις έχουν καταπατηθεί από τους παρόχους εις βάρος των καταναλωτών και μάλιστα σε αρκετές των περιπτώσεων εις άγνοια τους.

Τα ραβασάκια των λογαριασμών αυτών που καταφτάνουν σε σπίτια και επιχειρήσεις έχουν μία αύξηση σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περασμένες περιόδους που φτάνουν κατά μέσο όρο το 400%.

Αυξήσεις που ούτε και αυτές έχουν κάποια βάση λογικής. Με τις ομαδικές αγωγές φαίνεται να γεννάται ένα ρεύμα υπεράσπισης των καταναλωτών, μια τάση άμυνας που αποκτούν οι πολίτες ένεκα της άμεσης απειλής που υπάρχει πλέον στον ορίζονται για τη στέρηση ενός κοινωνικού αγαθού όπως είναι το ρεύμα.

Επιπλέον, πέρα από την ομαδική αγωγή, προτείνεται και η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, κίνηση που διασφαλίζει τον καταναλωτή από τον κίνδυνο της διακοπής ρεύματος από τον πάροχο, μέχρι να εκδικαστεί τουλάχιστον η υπόθεση.