Κοντά στις 20 διακοπές ρεύματος την ημέρα γίνονται στην Πάτρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της ΔΕΔΔΗΕ.  

Η εκτίμηση αυτή δεν αφορά μόνο την ΔΕΗ, αλλά όλους τους παρόχους ρεύματος και δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις της Πάτρας, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.

Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι ύστερα από μία περίοδο χάριτος που υπήρξε τις μέρες του Πάσχα, πλέον στα γραφεία της ΔΕΔΔΗΕ έχουν ξεκινήσει να καταφτάνουν νέες εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης οι οποίες κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν είναι λίγες, αλλά δεκάδες.

Ωστόσο, οι εντολές που καταφτάνουν για διακοπή ρεύματος δεν εκτελούνται όλες στην ίδια μέρα, αφού είναι τόσες που τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και οι ιδιώτες εργολάβοι που συνεργάζονται μαζί της, δεν επαρκούν για να τις πραγματοποιήσουν μέσα σε δύο ή τρεις μέρες.

Μια εντολή έτσι διακοπής ρεύματος μπορεί να γίνει πράξη μετά από μία εβδομάδα ή και περισσότερο. Πάντως, παρά τα μέτρα που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση με την επιδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι "φουσκωμένοι" λογαριασμοί συνεχίζουν να καταφτάνουν σε πολλούς καταναλωτές.

Αποτέλεσμα αυτού αρκετοί από αυτούς να έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και να ζουν με τον εφιάλτη της επικείμενης διακοπής του ρεύματος, μένοντας στο σκοτάδι, είτε στο σπίτι τους, είτε στην επιχείρηση τους.

Σύμφωνα με την ΔΕΔΔΗΕ από τη στιγμή που δέχεται μια εντολή από τη ΔΕΗ ή άλλον ιδιώτη πάροχο ρεύματος για διακοπή, είναι υποχρεωμένη να την εκτελέσει, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει εδώ και χρόνια.

Οι διακανονισμοί και οι δόσεις

Οπότε μόνη λύση για τους καταναλωτές είναι οι διακανονισμοί και η διευθέτηση των δόσεων.

Πάνω σε αυτό η ΔΕΗ έχει την δυνατότητα διακανονισμού έως και 20 δόσεις, ωστόσο η ρύθμιση ξεκινάει με προκαταβολή του 50% της οφειλής και το υπόλοιπο ποσό μπορεί να διακανονιστεί με τις δόσεις.

Πιο αναλυτικά, με λογαριασμό από 500 έως 1000 ευρώ ο διακανονισμός βγαίνει στις 8 δόσεις και για ποσό λογαριασμού από 1000 έως 3000 ευρώ βγαίνουν από 18 έως 24 δόσεις.

Αν όμως ο οφειλέτης  δεν είναι συνεπής ακόμα και σε μία καταβολή της δόσης (πράγμα αρκετά πιθανό αφού μαζί με τις δόσεις θα υπάρχουν και οι τρέχοντες λογαριασμοί που μπορεί να είναι εξίσου υψηλοί), τότε αυτόματα ο διακανονισμός σπάει. Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το ενδεχόμενο διακοπής ρεύματος.