Σε «θρίλερ» εξελίσσεται η υπόθεση του θανάτου του τρίχρονου κοριτσιού που κατέληξε το μεσημέρι της Κυριακής στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης.

Η περιπέτεια του παιδιού ξεκίνησε την Μ. Τρίτη όταν εισήχθη στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου με πόνους και πρήξιμο στον αστράγαλο, άλγος στο χέρι και χαμηλό πυρετό. Παρά την παρακολούθηση που είχε από τους γιατρούς, η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν χωρίς να μπορούν να εντοπίσουν την αιτία. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν οι ορθοπεδικοί που εξέτασαν το παιδί δεν εντόπισαν κάποιο πρόβλημα, έγινε εισαγωγή στο νοσοκομείο για να διερευνηθεί από τους παιδιάτρους.

Μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες νοσηλείας στο «Παπαγεωργίου», το τριών ετών κορίτσι μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στο «Ιπποκράτειο» και παρά τις «τιτάνιες» προσπάθειες των γιατρών, κατέληξε. «Εισήχθη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και σε δύο ώρες κατέληξε, με αιτία θανάτου την ανακοπή", ανέφερε στο protothema.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ιπποκράτειου, Γιώργος Δόντσιος.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι γιατροί του νοσοκομείου έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί ο θάνατος της τρίχρονης, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν. "Έχει διαταχθεί ιατροδικαστική εξέταση η οποία και θα δείξει τα περαιτέρω αποτελέσματα", υπογράμμισε ο κ. Δόντσιος.


Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Ιπποκράτειο, Γιώργος Δόντσιος

Σημειώνεται ότι, οι γιατροί στο «Παπαγεωργίου» δεν κατάφεραν να διαγνώσουν από τι έπασχε το παιδί. Εξέτασαν την πιθανότητα της νόσου «Kawasaki», αλλά και την περίπτωση του long covid, καθώς το κοριτσάκι φέρεται να νόσησε λίγο καιρό πριν από κορωνοϊό, χωρίς όμως να εκδηλώσει συμπτώματα.

Οι γονείς του παιδιού κατέθεσαν μήνυση προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα ιατρικού λάθους, ενώ έρευνα για τις συνθήκες νοσηλείας διέταξε το υπουργείο Υγείας, καθώς τα αίτια θανάτου του τριών ετών κοριτσιού παραμένουν άγνωστα.

Τι λέει η τεχνική σύμβουλος της οικογένειας

Μιλώντας στο protothema.gr, η τεχνική σύμβουλος που όρισε η οικογένεια, ιατροδικαστής, Κατερίνα Αποστολίδου, τόνισε το απόγευμα της Τρίτης, ότι παρά το γεγονός ότι το παιδί νοσηλευόταν επί δέκα ημέρες στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, δεν ολοκληρώθηκε η διερεύνηση και οι γιατροί δεν είχαν καταλήξει σε οριστική διάγνωση. Επιπλέον, από την νεκροτομή που έγινε εχθές,δεν προέκυψε σαφής αιτία θανάτου.

«Προς το παρόν έχει βρεθεί μόνο ένα εγκεφαλικό και πνευμονικό οίδημα, τα οποία ήταν αναμενόμενα ευρήματα γιατί είχε μπει σε πολυοργανική ανεπάρκεια το παιδί. Περιμένουμε μήπως μας διαφωτίσουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα», ανέφερε η κυρία Αποστολίδου.

Σύμφωνα με το ιστορικό που έλαβε από τους γονείς η έμπειρη ιατροδικαστής, από τους γιατρούς του νοσοκομείου Παπαγεωργίου είχε εξεταστεί τόσο η πιθανότητα της νόσου «Kawasaki» όσο και η πιθανότητα του long covid, ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε η διάγνωση.


Θάνατος τρίχρονης στη Θεσσαλονίκη: Τι λέει η τεχνική σύμβουλος της οικογένειας

Σημειώνεται ότι μέχρι αργά το απόγευμα της Τρίτης, η τεχνική σύμβουλος της οικογένειας δεν είχε λάβει από το νοσοκομείο τον ιατρικό φάκελο του παιδιού προκειμένου να έχει εικόνα της διερεύνησης και των εξετάσεων που έκαναν οι γιατροί.

Την ίδια ώρα ιατροδικαστές της Θεσσαλονίκης δηλώνουν πως «δεν έχουμε κανένα μακροσκοπικό εύρημα. Βασιζόμαστε στην ιστολογική εξέταση προκειμένου να βρούμε την αιτία θανάτου». Ακόμη οι ίδιες πηγές πρόσθεταν πως η ανακοπή δεν είναι αιτία θανάτου αλλά ένας μηχανισμός που οδηγεί στον θάνατο.