Τα σχολεία ανοίγουν μετά τις διακοπές του Πάσχα και τα μέτρα κατά του κορωνοϊού μπορεί να έχουν χαλαρώσει όμως το γεγονός αυτό έχει φέρει μία ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στους γονείς.

Το γεγονός ότι οι μαθητές δεν θα διενεργούν πλέον self test, παρά μόνο όταν έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, έχει φέρει προβληματισμό στην εκπαιδευτική κοινότητα και έναν ενδελεχή φόβο ότι ίσως μέσα από αυτή την χαλάρωση προκύψουν μικρές – μικρές εστίες κορωνοϊού και να υπάρξει έτσι η αντίστοιχη διασπορά.

Ο φόβος αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος για τις πρώτες ημέρες μετά την έναρξη του σχολείου, ύστερα από διακοπές δύο εβδομάδων. Τι σημαίνει αυτό; Υπάρχει το ενδεχόμενο κάποια από τα παιδιά αυτά να έχουν μολυνθεί χωρίς καν να τον γνωρίζουν, μη έχοντας κάνει όλες αυτές τις μέρες rapid test.

Πάντως, η ανησυχία αυτή των γονέων δεν επιβεβαιώνεται μέσα από την ιατρική και επιστημονική κοινότητα. Οι τελευταίες τονίζουν ότι είναι αρκετά δύσκολο να δούμε μέσα στις επόμενες ημέρες μια έστω και μικρή έξαρση της διασποράς στις σχολικές κοινότητες, αρκεί να φορούν οι μαθητές τις μάσκες στις τάξεις και να τηρούν τα νέα μέτρα που προβλέπονται.

Ωστόσο, πολλοί από τους γιατρούς συμβουλεύουν τους γονείς και τους μικρούς μαθητές να κάνουν τουλάχιστον για αυτές τις πρώτες ημέρες ένα self ή ένα rapid τεστ, στο πλαίσιο των μέτρων και της ατομικής προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνουν, έστω και αν πλέον δεν υπάρχει κάτι το υποχρεωτικό.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι εκτός από τον κορωνοϊό αρκετές είναι οι περιπτώσεις των παιδιών που έχουν αρρωστήσει αυτές τις μέρες από τον ιό της γρίπης – σύμφωνα τουλάχιστον με τα τηλέφωνα που λαμβάνουν οι παιδίατροι – και ρόλο σε αυτό έχουν παίξει και οι εναλλαγές του καιρού.

Τέλος εκτός της γρίπης έχει εμφανιστεί τις τελευταίες εβδομάδες ο ιός Κοξάκι που είναι αρκετά μεταδοτικός, ειδικότερα στις παιδικές ηλικίες και έχει ταλαιπωρήσει παιδιά και γονείς τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Με λίγα λόγια η επιστροφή στα σχολεία θέλει και την ανάλογη προσοχή, παρά την χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας.