Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να έχουν ξεκινήσει τα έργα και οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στο Δασύλλιο της Πάτρας, έτσι ώστε ο χώρος να διατηρήσει την προσβασιμότητα του και να σταματήσει να είναι επικίνδυνος για τους περιπατητές.

Ως γνωστόν η κακοκαιρία των δύο περασμένων χειμώνων προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο άλσος του Δασυλλίου, με πολλά δέντρα να είναι έτοιμα να ξεριζωθούν και σε άλλα να έχουν πέσει μεγάλες κλάδες και κλαδιά, φράζοντας τους δρόμους σε ολόκληρα μονοπάτια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της αντιδημαρχίας Πρασίνου, τουλάχιστον 120 δέντρα που βρίσκονται στο άλσος έχουν πάθει ζημιές και ανεπανόρθωτες πληγές, άρα θα πρέπει να μπουν σε διαδικασία υλοτόμησης τους.

Η μελέτη που έχουν ετοιμάσει οι υπηρεσίες του δήμου είναι σε μια διπλή κατεύθυνση. Η πρώτη μελέτη είναι γεωπονική και έχει γίνει από τους γεωπόνους της δημοτικής υπηρεσίας, περιλαμβάνοντας τις εργασίες που θα πρέπει να γίνουν, αλλά και τα δέντρα που θα χρειαστεί να φυτευτούν στις θέσεις αυτών που θα κοπούν.

Η δεύτερη είναι η εδαφολογική μελέτη η οποία είναι και αυτή έτοιμη, καθώς κρίθηκε απαραίτητη για να προχωρήσει αφού το έδαφος στο άλσος του Δασυλλίου, είναι στο μεγαλύτερο μέρος του επικλινές και θα χρειαστεί να γίνουν οι ανάλογες εργασίες για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος πιθανής κατολίσθησης ή υποχώρηση χώματος, σε περίπτωση βροχής.

Το πρόβλημα που υπάρχει για τις παρεμβάσεις που έχουν διευθετηθεί για να γίνουν είναι το ζήτημα της χρηματοδότησης. Το κόστος του προϋπολογισμού των εργασιών και των παρεμβάσεων θα ξεπεράσει τα 200.000 ευρώ συνολικά.


Ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Όμως είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα αφού δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε μπει σε περίοδο αντιπυρικής ζώνης, το καλοκαίρι πλησιάζει και είναι αναγκαίο να γίνουν οι ανάλογες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να αποκλειστεί κάθε κίνδυνος πυρκαγιάς που πλέον στην εποχή της κλιματικής αλλαγής που ζούμε, κανείς δεν γνωρίζει τι διαστάσεις μπορεί να πάρει.

Και η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η εικόνα του Δασυλλίου, με τα κλαδιά και τα δέντρα πεταμένα και διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του άλσους, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αν δεν γίνει κάτι, σε περίπτωση φωτιάς, να έχουμε σημαντικά προβλήματα για την Πάτρα.

Άλλωστε η Πάτρα θα πρέπει να προστατεύσει την κυριότερη κυψέλη οξυγόνου και πρασίνου που διαθέτει. Οπότε τα χρήματα που θα χρειαστούν πιθανότατα θα βγουν από το δημοτικό ταμείο για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις…