Η καλοκαιρινή σεζόν ξεκινάει και τα παραλιακά καταστήματα έξω από την Πάτρα που ανοίγουν τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν ήδη ξεκινήσει την λειτουργία τους, παρά τα τερτίπια που τους κάνει ο καιρός.

Η αρχή που έγινε την Κυριακή του Πάσχα ήταν αρκετά δυναμική για τα μαγαζιά εστίασης του είδους, αφού τόσο οι καφετέριες ή τα καταστήματα που βρίσκονται δίπλα σε αιγιαλούς, όσο και τα μαγαζιά που λειτουργούν κυρίως σαν μπαρ και έχουν έναν βραδινό ύφος, γέμισαν από κόσμο.

Από το Ρίο και τον Άγιο Βασίλη έως στα Αραχωβίτικα και τον Ψαθόπυργο, ενώ αρκετή κίνηση είχαν όλες αυτές τις μέρες και τα μαγαζιά των Βραχνείκων όπου εκεί έχουν ανοίξει όλα και είναι έτοιμα για το καλοκαίρι.

Το θετικό είναι ότι πλέον τα μέτρα που ίσχυαν για την πανδημία και που είχαν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στα μαγαζιά εστίασης και ειδικότερα σε αυτού τους είδους τα καταστήματα, δεν υπάρχουν πλέον.

Η εστίαση και η αναψυχή ετοιμάζεται για την καλοκαιρινή σεζόν ύστερα από δύο χρόνια, χωρίς να υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα και αυτό είναι από μόνο του σημαντικό που φέρνει αισιοδοξία στους επαγγελματίες του χώρου.

Επιπλέον ένα ακόμα θετικό είναι ότι πλέον έχουν ξεπεραστεί τα γραφειοκρατικά προβλήματα που υπήρχαν με την Κτηματική Υπηρεσία και την αδειοδότηση για να βάλουν τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες στις παραλίες.

Ήδη η Κτηματική Υπηρεσία έχει εκδώσει αρκετές άδειες και δεν υπάρχει εκείνη η αναμονή που ανάγκαζε έναν επαγγελματία να περιμένει έως στα μέσα και στα τέλη Ιουνίου πολλές φορές την έγκριση της αίτησης του για να είναι νόμιμος.

Υπάρχουν όμως και προβλήματα στο όλο θέμα. Βασικό ζήτημα πλέον για τους επαγγελματίες που επενδύουν σε έναν χώρο για την καλοκαιρινή σεζόν, είναι ο καιρός. Η κλιματική αλλαγή πέρα από τις υψηλές θερμοκρασίες που κάνει, φέρνει και απότομες εναλλαγές του καιρού που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό ένα κατάστημα του είδους.

Εκτός αυτού υπάρχει και το θέμα του μεταφορικού κόστους, με την βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης να έχουν φτάσει στα ύψη, γεγονός που αναμένεται να περιορίσει τις εξορμήσεις του κόσμου προς θάλασσα μεριά. Υπάρχει όμως αισιοδοξία και αυτό για αρχή είναι σημαντικό.