Η Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών ΜΑΖΙ σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Καλούμε όλα τα σωματεία εργαζομένων για άμεση έμπρακτη στήριξη των υγειονομικών που τελούν υπό καθεστώς αναστολής.

Η μάχη που δίνουν οι σε αναστολή υγειονομικοί είναι μια μάχη που μας αφορά όλους και γίνεται για όλους μας. Ο αγώνας αυτός δίνεται για την προάσπιση της δημοκρατίας και την αξιοπρέπεια όλων των πολιτών. Οφείλουμε όλοι -αν όχι να συμμετάσχουμε ενεργά- τουλάχιστον να βοηθήσουμε όσο μπορούμε αυτούς που αγωνίζονται για μας.

Οι υγειονομικοί σε αναστολή βρίσκονται εδώ και πολλούς μήνες σε καθεστώς ομηρίας με παύση μισθού, αποκλεισμό από επιδόματα.

Οι άνθρωποι αυτοί και οι οικογένειες τους έχουν περιέλθει σε δυσμενή οικονομική κατάσταση και πολλοί εξ αυτών έχουν οδηγηθεί ήδη στην εξαθλίωση.

Τον αγώνα τους στηρίζουν απλοί πολίτες που βλέπουν την αδικία εις βάρος τους λόγω του παραλογισμού και του αυταρχισμού των κυβερνητικών αποφάσεων, καθώς και την άνευ λογικής αιτιολόγησης εκδικητική διάθεση της κυβέρνησης προς εργαζομένους που πριν από ένα χρόνο η ίδια η κυβέρνηση χειροκροτούσε για τις υπηρεσίες που προσέφεραν.

Γνωστοί και φίλοι -απλοί πολίτες- συμπαραστέκονται στους υγειονομικούς σε αναστολή, στηρίζοντας ηθικά, προσφέροντας οικονομική βοήθεια και τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους (φαγητό, ρούχα κλπ).

Όμως, είναι κατανοητό ότι αυτή η στήριξη από τους οικείους τους δεν επαρκεί. Οι οικονομικές ανάγκες των υγειονομικών και των οικογενειών τους είναι μεγάλες. Πρέπει άμεσα οι υγειονομικοί σε αναστολή να στηριχτούν έμπρακτα από τα Σωματεία Εργαζομένων στα οποία ανήκουν αυτοί αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι.

Αν και τα Σωματεία των υγειονομικών έχουν μιλήσει κατά των αναστολών και έχουν οργανώσει αντίστοιχες διαμαρτυρίες, όμως η μεγάλη χρονική διάρκεια της αναστολής αυτών των εργαζομένων απαιτεί πλέον έμπρακτη οικονομική στήριξη.

Είναι σαφές ότι η οικονομική υποστήριξη των εργαζομένων σε αναστολή αποτελεί ουσιαστική στήριξη του αγώνα τους, καθώς η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την αναστολή και την παύση μισθού, ώστε να εκβιάσει και να πιέσει αυτούς τους ανθρώπους να υποκύψουν λόγω της στέρησης ακόμη και των βασικών αγαθών.

Συγχρόνως, τα Σωματεία οφείλουν να οργανώσουν συνεχείς και δυναμικές διαμαρτυρίες που θα συνοδεύονται με κείμενα προς το Υπουργείο Υγείας και τις ΥΠε.

Τα Σωματεία των εργαζομένων και κυρίως τα συνδικαλιστικά όργανα των υγειονομικών κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως συνυπεύθυνα για την εξαθλίωση αυτών των εργαζομένων και για την πορεία του αγώνα τους, εάν έστω και τώρα δεν μεριμνήσουν για την ουσιαστική έμπρακτη στήριξη του αγώνα τους και δεν αναδείξουν το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις.

Ήρθε η ώρα τα Σωματεία να επικυρώσουν τον πραγματικό λόγο της ύπαρξής τους που είναι η πραγματική -και όχι μόνο στα λόγια- στήριξη των εργαζομένων τους κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Στις αποφάσεις της κυβέρνησης για την «ποινικοποίηση» της απεργίας και την υποβάθμιση του ρόλου των συνδικαλιστικών οργάνων, τα Σωματεία εργαζομένων πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους.

Σας καλούμε να υποστηρίξετε τον πραγματικό ρόλο των Σωματείων με :

· την ανάδειξη του προβλήματος των υγειονομικών στις πραγματικές του διαστάσεις μέσα από τις δράσεις αλληλεγγύης, δυναμικές και συνεχείς κινητοποιήσεις με προβολή του συγκεκριμένου ζητήματος και κείμενα διαμαρτυρίας προς την Κυβέρνηση και τις ΥΠε

· την μέριμνα να μη μείνει καμιά οικογένεια υγειονομικού σε αναστολή χωρίς τα βασικά αγαθά, δηλαδή ρεύμα, νερό, τροφή, στέγη, ιατροφαρμακευτική κάλυψη μέσα από τις τοπικές οργανώσεις των Σωματείων, που θα πρέπει να μεριμνήσουν για υγειονομικούς σε αναστολή που δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα και έχουν ήδη φτάσει στην εξαθλίωση

· την κινητοποίηση και συνεργασία των Σωματείων των Υγειονομικών με άλλα Σωματεία εργαζομένων (εκπαιδευτικοί κλπ) στον δημόσιο και ιδιωτικό φορέα, και φυσικά την πρωτοβουλία της ΑΔΕΔΥ για την οργάνωση δράσεων συγκέντρωσης χρημάτων και αγαθών από τους εργαζόμενους στην Υγεία, αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υπέρ των υγειονομικών σε αναστολή

· την οργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων όπου θα μπορούν όλοι οι πολίτες να συνεισφέρουν και να συνδράμουν στη συγκέντρωση χρημάτων ή απαραίτητων αγαθών για τους υγειονομικούς

Στην αυθαιρεσία απαντάμε με οργάνωση

Στην αδιαφορία απαντάμε με Αλληλεγγύη

Στην «δημοκρατία» τους απαντάμε με κινητοποίηση