Τα καταστήματα εστίασης της παραλιακής ζώνης της Πάτρας ετοιμάζονται για τη νέα σεζόν, όπως και γενικότερα τα μαγαζιά του κλάδου που βρίσκονται στον κεντρικό αστικό ιστό της πόλης, τα περισσότερα εκ των οποίων είτε δεν θα κλείσουν καθόλου τους καλοκαιρινούς μήνες, είτε για λίγες μόνο ημέρες.

Ανάλογα βέβαια με την δουλειά που θα έχουν. Το πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζουν είναι διαφορετικής φύσεως. Δεν υπάρχουν ή δεν βρίσκουν με μεγάλη ευκολία εργαζόμενους για να πιάσουν δουλειά στα μαγαζιά τους.

Σε διάφορες ειδικότητες, από αυτές που απαιτούν μία εξειδίκευση ή μια εμπειρία έως και σε αυτές που θεωρούνται πιο απλές και που μπορεί να τις κάνει κάποιος χωρίς να έχει μεγάλη προϋπηρεσία.

Ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων που απασχολούνταν τον χειμώνα στα μαγαζιά του κλάδου, εκμεταλλεύτηκε τη μεγάλη ζήτηση που φαίνεται ότι έχει φέτος η τουριστική βιομηχανία και αναχώρησε ήδη για σεζόν σε κάποιο νησί, όπου εκεί τα χρήματα κατά κανόνα, είναι σαφώς καλύτερα.

Οι θέσεις έτσι που άφησαν ή ήταν να καλυφθούν στα παραλιακά μαγαζιά για την καλοκαιρινή σεζόν, έμειναν κενές. Παρά την μεγάλη ανεργία που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ υπάρχει στην Πάτρα, το ενδιαφέρον για αγγελίες που έχουν κατά καιρούς μπει από διάφορα μαγαζιά εστίασης στα ηλεκτρονικά sites ή ακόμα και στις εφημερίδες ήταν ελάχιστο.

Το γεγονός αυτό δεν έχει να κάνει βέβαια με κάποια μη διάθεση εργασίας ή τεμπελιάς των ανέργων, με τους περισσότερους από αυτούς είναι νέοι στην ηλικία. Το όλο θέμα έχει την δική του εξήγηση:

Αυτό το διάστημα έχουν βγει από τον ΟΑΕΔ αρκετά προγράμματα επιδότησης επιχειρήσεων για να απασχολούν ανέργους, διαφόρων ειδικοτήτων που προέρχονται κυρίως για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (το μεγαλύτερο ποσοστό άλλωστε των νέων έχει τουλάχιστον ένα πτυχίο). 

Τα προγράμματα του ΟΕΑΔ

Ένας άνεργος νέος που έχει τελειώσει μία ειδικότητα θα προτιμήσει να βρει μια εργασία που να έχει να κάνει με τον τομέα του και η αλήθεια είναι ότι εδώ και δύο – τρεις μήνες αρκετές επιχειρήσεις, σε διάφορους κλάδους έχουν προσλάβει αρκετούς νέους εργαζόμενους ανέργους μέσω τέτοιων προγραμμάτων.

Όμως η εστίαση για τους νέους αυτούς που έχουν άλλες ειδικότητες, δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα τους από τη στιγμή που έχουν επιλογές. Κι αυτό είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν αρκετά μαγαζιά του κλάδου που ψάχνουν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν τόσο εύκολα.

Παρόλο που τα μαγαζιά αυτά στις εργασίες που προσφέρουν εμπεριέχονται ασφαλιστικές εισφορές (τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις) και ένα σχετικά καλό (ανάλογα πάντα με τα δεδομένα της εποχής) μεροκάματο.