Εκπαιδευτικοί αξιωματούχοι στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης διερευνούν την καταγγελία για λευκό καθηγητή που είπε στους μαθητές της μαύρης, στην πλειονότητά της, τάξης του να μαζέψουν βαμβάκι και να βάλουν χειροπέδες, κατά τη διάρκεια μαθήματος για τη δουλεία.

«Με έκανε να νιώσω άσχημα που είμαι μαύρος» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Τζαμίερ Ο’Νιλ, μαθητής της πρώτης Γυμνασίου στο σχολείο Τεχνών.

Ο εκπαιδευτικός, ο οποίος δεν κατονομάζεται, τέθηκε σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με τον Guardian.

«Γελοιοποίησε τη δουλεία»
Το συμβάν ήρθε στο φως της δημοσιότητας από μία μητέρα που το κατήγγειλε μέσω Facebook.

«Γελοιοποίησε τη δουλεία» ανέφερε η Πρίσιους Τρος σε τοπικά μέσα. «Δεν έχω πρόβλημα να διδάξεις τα παιδιά μας για τη δουλεία και το τι πέρασαν οι πρόγονοί μας που χρειάστηκε να μαζεύουν βαμβάκι. Οι δάσκαλοι οι δικοί μας μάς τα έλεγαν αυτά, αλλά δεν έφερναν βαμβάκι στην τάξη να μας αναγκάσουν να βγάζουμε τους σπόρους» σημείωσε.

Σύμφωνα με την Τρος, αλλά και τη Βιάλμα Ράμος Ο’Νιλ, μητέρα του Τζαμίρ, ο δάσκαλος επέτρεψε στα λευκά παιδιά να απόσχουν από τη διαδικασία, ενώ ανάγκασε τα μαύρα να ξεδιαλέξουν το βαμβάκι.

«Αμέσως είπα ‘δεν το κάνω αυτό’. Κι εκείνος απάντησε ‘Κάν’το. Θα πάρεις καλό βαθμό’» ανέφερε άλλη μαθήτρια.

Εκτός από το βαμβάκι, όμως, ο καθηγητής έφερε και χειροπέδες στην τάξη. Και, σύμφωνα με την Τρος, όταν η κόρη της αρνήθηκε να τις φορέσει, ο δάσκαλος την απείλησε πως θα την έστελνε στο διευθυντή.

Οι γονείς ζητούν την απόλυση του εκπαιδευτικού και την ανάκληση τής άδειάς του.

Η διευθύντρια του σχολείου διαβεβαίωσε με επιστολή της πως «οι καταγγελίες αυτές λαμβάνονται σοβαρά υπ’όψιν» ενώ η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου τις χαρακτήρισε «βαθιά ανησυχητικές».