11 πάγκοι από ανθοπωλεία της Πάτρας παίρνουν μέρος στη γιορτή των λουλουδιών που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου στα Ψηλαλώνια, σε μια εκδήλωση θεσμό για την πόλη που γίνεται κάθε Πρωτομαγιά.

Είναι η εκδήλωση που οι Πατρινοί πάνε στην όμορφη πλατεία των Υψηλών Αλωνίων για να πιάσουν τον Μάη και να αγοράσουν τα μαγιάτικα στεφάνια, αλλά και για να υποδεχθούν την άνοιξη, μέσα σε ένα χαρούμενο και αισιόδοξο κλίμα που βγάζει άπαντες από την καθημερινότητα.

Η γιορτή των λουλουδιών και οι πάγκοι των ανθοπωλείων της Πάτρας που συμμετέχουν ενεργά, συνδυάζεται πάντα μαζί με τις εκδηλώσεις του δήμου και των χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Η εκδήλωση εξαιτίας της πανδημίας είχε να γίνει εδώ και δύο χρόνια και φέτος όλες οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα βουλιάξει η πλατεία, αλλά και γενικότερα η περιοχή από την ακτίνα της πλατείας Ομονοίας έως και την Τριών Ναυάρχων από τον κόσμο.

«Πιστεύουμε ότι ύστερα από δύο χρόνια ματαίωσης της εκδήλωσης αυτής ο κόσμος θα ανταποκριθεί και θα δούμε να έρχεται αρκετός κόσμος στην πλατεία» τονίζει ο πρόεδρος του ανθοπωλών Πάτρας, Νίκος Ανδρικόπουλος.

«Γίνεται άλλωστε παραμονή της Πρωτομαγιάς, Σάββατο και το γεγονός αυτό βολεύει ακόμα και αυτούς που ανήμερα θέλουν να πάνε κάποια εκδρομή και να βγουν έξω από την πόλη».


Πρώτη επιλογή τα μαγιάτικα στεφάνια

Τα ανθοπωλεία όμως που συμμετέχουν στην γιορτή είναι ελάχιστα με βάση το γεγονός ότι η εκδήλωση είχε να γίνει εδώ και δύο χρόνια.

Όμως αυτό έχει την εξήγηση του: «Έχουν ξεκινήσει οι εκδηλώσεις γάμου και τα βαφτίσια και έτσι αρκετά ανθοπωλεία που έχουν κλείσει δουλειές δεν διευκολύνονται στο να πάρουν μέρος στην γιορτή. Διαφορετικά οι πάγκοι των ανθοπωλείων θα ήταν αρκετά περισσότεροι, ίσως και διπλάσιοι στον αριθμό».

Πάντως, υπάρχει ένα μυστικό στην όλη γιορτή. Οι πάγκοι των ανθοπωλείων στήνονται μόνο στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων. Οι υπόλοιποι είναι διάφοροι παραγωγοί και κάποιοι «ξέμπαργκοι».

«Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζει ο κόσμος και να στηρίξει τους πάγκους των ανθοπωλείων. Για τον δικό μας κλάδο γίνεται άλλωστε η γιορτή». Τέλος, σε ότι αφορά τις προτιμήσεις του κόσμου πρώτη επιλογή είναι το μαγιάτικο στεφάνι που ξεκινάει από τα 10 ευρώ περίπου και φτάνει ανάλογα με το μέγεθος τα 20 με 25 ευρώ.