Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι γονείς του Άνω Καστριτσίου και όλη η τοπική κοινότητα μετά από την είδηση που θέλει το νηπιαγωγείο που λειτουργεί στο χωριό να κλείνει λόγω ελάχιστου αριθμού μαθητών.

Η είδηση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους γονείς. Ο "καπνός" για το κλείσιμο του νηπιαγωγείου ξεκίνησε να υπάρχει στον ορίζοντα εδώ και πάνω από ένα μήνα. Μάλιστα οι γονείς και οι κάτοικοι της περιοχής είχαν απευθυνθεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ζητώντας να ενεργήσει έτσι ώστε να αποφευχθεί κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Όμως η φωτιά φάνηκε κατά την διάρκεια των γιορτών και της Μεγάλης Εβδομάδας. Ήταν τότε που οι γονείς ενημερώθηκαν ότι τα παιδιά που την νέα σχολική χρονιά ήταν να φοιτήσουν στο νηπιαγωγείο του Άνω Καστριτσίου θα πρέπει να απευθυνθούν στο αντίστοιχο νηπιαγωγείο του Κάτω Καστριτσίου.

Μια σχολική δομή που απέχει πάνω από δέκα χιλιόμετρα από το Άνω Καστρίτσι. Πώς έχει όμως το θέμα; Σύμφωνα με τον διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Τάσο Σταυρογιαννόπουλο, ακόμα δεν έχει παρθεί κάποια οριστική απόφαση, όμως το όλο ζήτημα προς σε μία τέτοια κατεύθυνση βαίνει. 

Ο λόγος; Σύμφωνα με τον νόμο για να λειτουργήσει ένα νηπιαγωγείο σε απομακρυσμένη περιοχή (αν υποθέσουμε ότι το Άνω Καστρίτσι είναι μία τέτοια περιοχή) χρειάζονται τουλάχιστον πέντε μαθητές. Το νηπιαγωγείο του Άνω Καστριτσίου για την νέα σχολική χρονιά αυτή τη στιγμή έχει μόλις τρεις. 

"Δεν είναι μόνο ο νόμος... Είναι και το αντιπαιδαγωγικό του όλου θέματος αφού δεν ενδείκνυται να κάνουν μόλις τρία παιδιά μάθημα σε ένα ολόκληρο νηπιαγωγείο, κάτι που υπάρχει σε όλους τους κανόνες της προσχολικής αγωγής" τονίζει ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ακόμα δεν υπάρχει κάποια οριστική απόφαση, ενώ και να ανασταλεί η λειτουργία του νηπιαγωγείου για την νέα χρονιά αυτό θα είναι κάτι προσωρινό. 

Οι κάτοικοι πάντως από την πλευρά τους είναι αποφασισμένοι για να μην κλείσει τη νέα χρονιά το νηπιαγωγείο τους, έχοντας ήδη στείλει επιστολή τόσο στους βουλευτές του νομού, όσο και στους εμπλεκόμενους φορείς, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή ένταξη των νηπίων και των προνήπιων στην σχολική τους ζωή.

Πάνω από 1.000 κάτοικοι

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Άνω Καστρίτσι έχει πάνω από 1.000 κατοίκους, με δυναμική οικιστικής ανάπτυξης συνεχή αφού κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερες οικογένειες επιλέγουν την κοινότητα αυτή ως τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Πώς γίνεται όμως να υπάρχουν μόλις τρία νήπια σε μια κοινότητα που έχει μία δυναμική ανάπτυξης και μένουν σε μόνιμη βάση και αρκετές νέες οικογένειες; Από την μία υπάρχει το θέμα της υπογεννητικότητας που έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό των αριθμό των μαθητών σε πολλές προσχολικές δομές, νηπιαγωγεία και δημοτικά. 

Όμως στο Άνω Καστρίτσι η υπογεννητικότητα δεν εξηγεί το όλο ζήτημα. Προφανώς πολλές από τις νέες οικογένειες βρίσκουν τον τρόπο και στέλνουν τα παιδιά τους σε άλλα νηπιαγωγεία που βρίσκονται εντός πόλης, κοντά στην εργασία τους, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη σχολική δομή να έχει ερημώσει.

Παρόμοιο πρόβλημα ενδέχεται να αντιμετωπίσει και το δημοτικό της τοπικής κοινότητας (το 15ο), καθώς και εκεί παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο.