Εδώ και μέρες η Τουρκία συνεχώς προκαλεί την Ελλάδα με νέο μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από το Αιγαίο.

Αυτά τα γεγονότα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Αθήνας όπου μετά το διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών η επιθετική συμπεριφορά της τουρκικής αεροπορίας εξετάστηκε στην έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των επιτελείων των Ενόπλων δυνάμεων υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ όπου και αποφασίστηκε η ακύρωση της συμμετοχής της τουρκικής αεροπορίας από την αεροπορική νατοϊκή άσκηση Tiger Meet η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Άραξο από τις 9 έως τις 20 Μαΐου.

Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στρατιωτικές πήγες, στις νατοϊκές ασκήσεις επί ελληνικού εδάφους συμμετέχουν μόνο σύμμαχοι και φίλοι και η Τουρκία δεν είναι ούτε φίλος ούτε σύμμαχος. 

Ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε, την Τετάρτη, 27 Απριλίου, υπερπτήσεις πάνω από τη Σύμη στις 20:37, από τις 20:39 έως τις 20:43 πάνω από τη Ρόδο στα 28.000 πόδια.

Ακολούθως, έτερος σχηματισμό τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στις 20:52 πάνω από τη Σάμο, στις 20:57 πάνω από τη Λέρο, στις 20:59 πάνω από την Κω, στις 21:00 πάνω από τη Στρογγύλη, στις 21:01 πάνω από τη Νίσυρο, στις 21:04 πάνω τη Χάλκη στα 25.000 πόδια.

Μπαράζ παραβιάσεων

Νωρίτερα, ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από την Καλόλιμνο, τα Ίμια, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, την Τέλενδο και την Κάλυμνο.

Υπενθυμίζεται ότι, την ίδια μέρα, διαφορετικά ζεύγη τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τη Ρω, το Καστελλόριζο, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, το Φαρμακονήσι, τους Φούρνους, τις Οινούσσες, το Αγαθονήσι και τη Σάμο. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.