Πάνω από 50 αιμοδότες την ημέρα χρειάζεται το τμήμα αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει από την μία να αυξηθεί ο αριθμός των αιμοδοτών και από την άλλη οι εθελοντές αιμοδότες να δίνουν ακόμα πιο τακτικά αίμα. Μέχρι ώρας το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού σε ότι αφορά την ανταπόκριση σε αίμα στις ανάγκες που υπάρχουν.

Τα καταφέρνει, αλλά με δυσκολία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις και αναβολές στις μεταγγίσεις και στα άτομα που έχουν ανάγκη από αίμα. Χαρακτηριστική στο όλο θέμα είναι η ανάρτηση της αιματολόγου και διευθύντριας του ΕΣΥ στο Κέντρο Αιμοδοσίας του ΠΓΝ Πατρών, Ματίνας Κουγέλου.

Η ίδια αναφέρει σε μία προσπάθεια για να κατανοήσει ο κόσμος τις ανάγκες που υπάρχουν σε αίμα στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

«Για να μιλήσουμε λίγο με αριθμούς, μήπως και κατανοήσουμε την κατάσταση.

Καθημερινά, στο ΠΓΝΠ μεταγγιζονται τουλάχιστον 50-60 ασθενείς, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα έκτακτα κ επείγοντα περιστατικά.  Αυτό σημαίνει, πως 50-60 υγιείς αιμοδότες πρέπει να δώσουν το αίμα τους.

Δεν τους έχουμε όμως.  Οπότε υπάρχουν δυστυχώς καθυστερήσεις και αναβολές.  Έκκληση και παράκληση, όσοι μπορείτε, δώστε αίμα τώρα! Δώστε αίμα τακτικά!».