Ραγδαίες οι εξελίξεις μετά την επιθετική πολιτική που ακολουθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν που φαίνεται να είναι σε αδιέξοδο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μετά τις «βόμβες» του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, ήρθαν χθες και οι ευθείες απειλές διά στόματος της εκπροσώπου του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα, ενάντια στη Δύση με προειδοποιήσεις προς τις χώρες του ΝΑΤΟ που στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία.

«Αντιλαμβανόμαστε σωστά ότι προκειμένου να διακοπεί ο εφοδιασμός με στρατιωτικές προμήθειες, η Ρωσία μπορεί να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος εκείνων των χωρών του ΝΑΤΟ που προμηθεύουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου. Εξάλλου, αυτό οδηγεί άμεσα σε θανάτους και αιματοχυσία στο ουκρανικό έδαφος», ανέφερε μεταξύ άλλων χθες η Ζαχάροβα απαντώντας στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας που τόνισε ότι η χώρα του υποστηρίζει τις ουκρανικές αεροπορικές επιδρομές σε ρωσικές υποδομές.

Μετά τις «πυρηνικές απειλές», νέο μέτωπο στα ενεργειακά

Οι απειλητικές κινήσεις της Ρωσίας προς τη Δύση όμως δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς χθες ο Πούτιν επέλεξε να κλιμακώσει την ενεργειακή πίεση κλείνοντας την στρόφιγγα του φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε εκδώσει διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι ξένοι αγοραστές πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν το αέριο τους σε ρούβλια. Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, οι δύο χώρες δεν θα λαμβάνουν πλέον ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού Yamal από τη Σιβηρία, αφού αρνήθηκαν να συναινέσουν στο αίτημά του. Η απόφαση θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια νέα φάση του πολέμου, με τη Ρωσία να εκπληρώνει την απειλή του Πούτιν να χρησιμοποιήσει τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου της ως όπλο κατά της Ευρώπης, σχολίασε σχετικά ο Guardian.