Το Πάσχα πέρασε, τα ζαχαροπλαστεία της Πάτρας περίμεναν να κινηθούν κάπως την Μεγάλη Εβδομάδα, κρατώντας ένα μικρό καλάθι, με βάση την κίνηση που υπήρχε από την αρχή της πασχαλινής περιόδου, όμως οι προσδοκίες τους δεν δικαιώθηκαν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου ζαχαροπλαστών Πάτρας, Ταξιάρχη Κάππα, η κίνηση δεν ήταν η αναμενόμενη και αυτό παρά το γεγονός ότι οι επαγγελματίες του κλάδου είχαν απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό (σε ποσοστό πάνω του 80%) τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες που χρειάζονται για να παραχθούν τα πασχαλινά γλυκίσματα.

«Η κίνηση που υπήρξε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ήταν ελάχιστη και σίγουρα δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του κλάδου» τονίζει ο κ. Κάππας. «Αυτό τουλάχιστον έχουμε εισπράξει από τις συζητήσεις που κάναμε με τους συναδέλφους για το πως πήγαν τα πράγματα την πασχαλινή περίοδο.

Η μόνη μέρα που ήταν ζωηρή και υπήρξε ένα ενδιαφέρον ήταν αυτή του Μεγάλου Σαββάτου, λίγο πριν από την Ανάσταση. Πάντως σίγουρα δεν ήμαστε ικανοποιημένοι από την κίνηση που είχαν τα μαγαζιά μας την πασχαλινή περίοδο».

Μετά από τα Χριστούγεννα και τις γιορτές του χειμώνα που η κίνηση ήταν ελάχιστη σε σύγκριση με άλλες χρονιές, τα ζαχαροπλαστεία δεν μπόρεσαν έτσι να χαμογελάσουν ούτε τις μέρες του Πάσχα.

Το γεγονός αυτό προβληματίζει τους επαγγελματίες που γνωρίζουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό του ετήσιου τζίρου τους στηρίζεται στα Χριστούγεννα και στο Πάσχα.

Κι αυτό σε μία χρονιά που έχουν να αντιμετωπίσουν μία σειρά αυξημένων υποχρεώσεων, με βασικότερη τον βραχνά της εκτόξευσης των λογαριασμών ρεύματος που ήδη έχει φέρει στο αμήν δεκάδες επιχειρήσεις του είδους.

Ο βραχνάς αυτός θα γίνει ακόμα μεγαλύτερος για τα ζαχαροπλαστεία -που είναι ενεργοβόρες επιχειρήσεις και καταναλώνουν μεγάλη ενέργεια για να παράγουν- τους καλοκαιρινούς μήνες. Το παγωτό βλέπετε θέλει μηχανές και οι μηχανές ρεύμα και ενέργεια.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο μεσοδιάστημα των Χριστουγέννων και του Πάσχα έκλεισαν δύο ζαχαροπλαστεία της Πάτρας, μη αντέχοντας την πτώση της αγοραστικής δύναμης, τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και τους υπερδιογκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.