Να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ προκειμένου να φτάσουν στους εκτελεστές, αλλά και στους ηθικούς αυτουργούς της μαφιόζικης δολοφονίας του βαρυποινίτη, Γιάννη Σκαφτούρου τη Δευτέρα του Πάσχα προσπαθούν τα τελευταία 24ωρα οι Αρχές.

Ο 55χρονος Σκαφτούρος, γνωστός και ο «Θείος Τζο» στο χώρο της «Greek Mafia» έπεσε νεκρός μετά από καταιγισμό πυρών στο εξοχικό του στα Δερβενοχώρια, στη Βοιωτία μπροστά στα μάτια των συγγενών του. Από την δολοφονική επίθεση τραυματίστηκε επίσης η 22χρονη κόρη του, αλλά και ο 45χρονος συμπέθερός του, επίσης γνώριμος των Αρχών για διάφορα αδικήματα.

Έκτοτε, σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου οι έμπειροι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση να καταφέρουν να φτάσουν στα ίχνη των δραστών οι οποίοι πυροβόλησαν τουλάχιστον 15 φορές προς το μέρος του Γιάννη Σκαφτούρου μέσα σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, οι δύο δράστες κρατούσαν πολεμικά καλάσνικοφ, ενώ ο τρίτος πιστόλι των 9 χιλιοστών. Στη δολοφονική επίθεση, φέρεται να συμμετείχε ένα ακόμη άτομο.

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει πιθανά λάθη των δραστών, όπως αυτό της εγκατάλειψης, λόγω προβλήματος, της μιας μηχανής που χρησιμοποιήθηκε στην εκτέλεση η οποία είχε κλαπεί το 2019 από την περιοχή του Ασπροπύργου.
Τι εξετάζουν οι Αρχές για την εκτέλεση του Γιάννη Σκαφτούρου

Την ίδια ώρα, τα στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής προσπαθούν να αποκλείσουν ένα ένα τα ενδεχόμενα για την δολοφονία του Σκαφτούρου. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι επικεντρώνονται στα παρακάτω ενδεχόμενα.

Πρώτον, εξετάζεται το σενάριο αν το συμβόλαιο θανάτου προέρχεται από προστριβές που σχετίζονται με τις πρόσφατες δραστηριότητες του θύματος.

Δεύτερον, το συμβόλαιο θανάτου να εκτελέστηκε από επαγγελματίες στο πλαίσιο ενός άτυπου πολέμου μεταξύ της νέας γενιάς της «Greek Mafia» που προσπαθεί να κάνει επίδειξη δύναμης στον κόσμο της νύχτας.

Ο Γιάννης Σκαφτούρος θεωρούνταν ένας από τους τελευταίους «παλιούς» της «Greek Mafia», με βαρύ βιογραφικό, καθώς έχει απασχολήσει τις αρχές για σοβαρά αδικήματα, όπως για εμπλοκή σε ανθρωποκτονία, στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, ενώ το όνομα του συμπεριλαμβανόταν σε δικογραφίες με ηγετικά στελέχη των συμμοριών της νύχτας, για εκβιάσεις, εμπρησμούς και άλλα σοβαρά αδικήματα.

Είχε καταδικαστεί σε ισόβια, αλλά κατάφερε να τα «σπάσει» και πριν από τρία χρόνια αποφυλακίστηκε, καθώς είχε εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του. Οι έρευνες και αναζητήσεις των δραστών της δολοφονικής επίθεσης είναι σε εξέλιξη, ωστόσο μέχρι και πριν από λίγο δεν είχε βρεθεί κάποιο ίχνος τους.

Τρίτο και τελευταίο σενάριο, η δολοφονία να συνδέεται με την προηγούμενη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του, τον Ιούνιο του 2018 στις φυλακές Κορυδαλλού, όταν μαχαιρώθηκε στο πόδι. Σ' αυτό το πλαίσιο η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει το ενδεχόμενο ο Σκαφτούρος να είχε έρθει σε «αντιπαράθεση», με μέλη της Αλβανικής Μαφίας κάτι που ενδεχομένως να προκάλεσε τόσο την επίθεση του 2018, όσο και την δολοφονική επίθεση τη Δευτέρα του Πάσχα.