Την ώρα που η «δεύτερη φάση» του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκεται εν εξελίξει, η Μόσχα δείχνει να ανοίγει και νέα -σοβαρά- μέτωπα με τη Δύση.

Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες, η Ρωσία φαίνεται να κινείται ιδιαίτερα απειλητικά στην παγκόσμια «σκακιέρα», δίχως να φανερώνει διάθεση για αποκλιμάκωση της κατάστασης. Κάθε άλλο.

Και αυτό, διότι μόλις μερικές ώρες αφότου ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου είναι υπαρκτό και σοβαρό, σημειώθηκαν εκρήξεις και στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα φιλορωσική περιοχή της Μολδαβίας (δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις), ενώ λίγο αργότερα η Μόσχα αποφάσισε το κλείσιμο της στρόφιγγας παροχής φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία!

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε και η δήλωση-προειδοποίηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος στο τελευταίο του διάγγελμα υποστήριξε ότι η Ρωσία επιδιώκει «να διαμελίσει ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και να καταφέρει πλήγμα στη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο».

Δεν θα πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι οι Ρώσοι έχουν δηλώσει πως όσο η Δύση και το ΝΑΤΟ προμηθεύουν με όπλα την Ουκρανία, σημαίνει ότι εμπλέκονται ενεργά στον πόλεμο και ότι υπάρχει «σημαντικός» κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης...