Ο Σεπτέμβριος θα δείξει ποιο θα είναι το μέλλον της πανδημίας του κορωνοϊού. Η υπερμεταδοτικότητα των μεταλλάξεων της «Όμικρον» και η μη αναγνώριση από τον ιό της νόσησης, με αποτέλεσμα να προκαλεί την επαναλοίμωξη, θέτει σε επιφυλακή. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα προφύλαξης και η χρήση της μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Την απάντηση αυτή έδωσε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος στην Πελοπόννησο.

«Η ύφεση των κρουσμάτων όπως και των νοσηλειών είναι σαφέστατη. Οι δείκτες που παρακολουθούμε γενικότερα είναι καλύτεροι κι αυτό μας επιτρέπει μία αισιοδοξία. Ωστόσο, τα 10.000 κρούσματα δεν είναι λίγα. Η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει και απαιτεί την προσοχή μας. Η καλοκαιρία βοηθάει πάρα πολύ, αλλά σε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό οφείλουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα», επισημαίνει ο κ. Γώγος.

Στο ερώτημά, αν μπορούμε να μιλάμε για ανοσία της αγέλης, ο καθηγητής εξηγεί: «Έχει εκτεθεί πολύς κόσμος στον ιό, αλλά από την άλλη έχουμε αυτές τις μεταλλάξεις της Όμικρον οι οποίες έχουν υψηλότατη υπερμεταδοτικότητα και το κυριότερο δεν ‘’θυμούνται’’ ότι κάποιος κόλλησε κι έτσι έχουμε την επαναμόλυνση και σε ορισμένες περιπτώσεις δύο και τρεις φορές. Το θετικό είναι ότι τα συμπτώματα είναι ελαφρά και μόνο σε ηλικιωμένους και σε άτομα με πολλαπλά νοσήματα καταγράφουμε πολύ βαριές καταστάσεις και νοσηλείες, οι οποίες μπορεί να φτάσουν και μέχρι τη διασωλήνωση».

Προς το παρόν, όλα δείχνουν ότι οι επόμενοι μήνες θα κυλήσουν ομαλά. Απομένει να απαντηθεί το ερώτημα του Σεπτεμβρίου. «Δεν γνωρίζουμε τι θα φέρει ο Σεπτέμβριος. Παραμένουμε σε ετοιμότητα και προετοιμασία. Ελπίζουμε ότι σταδιακά θα περάσουμε από την πανδημία στην ενδημία και με την ύπαρξη ενός ετήσιου εμβολίου που θα έχει υψηλή αποτελεσματικότητα θα μπορούμε να διαχειριζόμαστε την κατάσταση».

Ο κ. Γώγος, ωστόσο, στη διάρκεια της κουβέντας άφησε να εννοηθεί ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, για να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε προκύψει. «Μπορεί να χρειαστεί πάλι να εφαρμόσουμε γενικές απαγορεύσεις. Επίσης, η συστηματική και εκτεταμένη χρήση μάσκας δεν είναι κάτι που θα πούμε ότι έχει βγει οριστικά από τη ζωή μας. Γενικά, εγώ αυτό που λέω είναι να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα. Έχουμε πλέον όλοι, υγειονομικό σύστημα και κοινωνία, δοκιμαστεί σκληρά και έχουμε αποκτήσει την εμπειρία διαχείρισης αυτών των καταστάσεων. Σκεφτόμαστε με αισιοδοξία, ελπίζουμε αλλά δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον».