Μια νοσοκόμα κατηγορείται για τη δολοφονία οκτώ μωρών μέσα σε έναν χρόνο.

Η 31χρονη Lucy Letby, η οποία δήλωσε αθώα σε προηγούμενη ακροαματική διαδικασία για τους οκτώ φόνους καθώς και για 10 απόπειρες δολοφονίας βρεφών, εμφανίστηκε ξανά στο δικαστήριο και μίλησε μόνο για να επιβεβαιώσει την ταυτότητά της και ότι μπορούσε να ακούσει τη διαδικασία καθώς εμφανίστηκε μέσω βιντεοσύνδεσης στο Manchester Crown Court.

Η Letby, η οποία κρατείται επί του παρόντος στο HMP Bronzefield στο Ashford του Surrey, καθόταν απαθής καθ' όλη τη διάρκεια της 45λεπτης ακροαματικής διαδικασίας, καθώς νομικά ζητήματα, τα οποία δεν μπορούν να αναφερθούν, συζητήθηκαν μεταξύ του δικηγόρου της Ben Myers QC και του δικαστή Goss.

Οι γονείς δύο από τα φερόμενα ως θύματά της, παρευρίσκονταν στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ενώ άλλοι παρακολούθησαν μέσω βιντεοκλήσης από το δικαστήριο του Τσέστερ.

Η Letby φέρεται να έχει επιδοθεί σε ένα ετήσιο όργιο δολοφονιών, ενώ εργαζόταν στη μονάδα νεογνών στο νοσοκομείο Countess of Chester, στο Τσέστερ. Η ίδια αρνείται τη δολοφονία πέντε αγοριών και τριών κοριτσιών και την απόπειρα δολοφονίας πέντε αγοριών και πέντε κοριτσιών, όλα μεταξύ Ιουνίου 2015 και Ιουνίου 2016.

Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα αφότου το νοσοκομείο εξέφρασε ανησυχίες για τον υψηλό αριθμό θανάτων μεταξύ Μαρτίου 2015 και Ιουλίου 2016 - οι οποίοι λέγεται ότι ήταν 10% πάνω από τον μέσο όρο.

Διεξήχθη εσωτερική έρευνα όταν οι γιατροί διαπίστωσαν ότι πρόωρα μωρά είχαν πεθάνει μετά από καρδιακή και πνευμονική ανεπάρκεια.

Η αστυνομία έχει δηλώσει ότι οι γονείς όλων των εμπλεκόμενων μωρών ενημερώνονταν πλήρως για τις εξελίξεις και υποστηρίζονταν από τους αξιωματικούς. Η Letby συνελήφθη από την αστυνομία το 2018 και ξανά το 2019, αλλά είχε καταβληθεί εγγύηση εν αναμονή περαιτέρω ερευνών.

Η Lucy είχε εργαστεί ως φοιτήτρια νοσηλευτικής κατά τη διάρκεια τριών ετών εκπαίδευσης, προτού αποκτήσει δίπλωμα ως νοσηλεύτρια παιδιών στο Πανεπιστήμιο του Τσέστερ το 2011. Κατά τη σύλληψή της, ένας φίλος της την περιέγραψε ως «επαγγελματία νοσοκόμα» που ήταν αφοσιωμένη στη «δουλειά των ονείρων της».

Δικαστική απόφαση απαγορεύει την αναφορά των στοιχείων των επιζώντων και των νεκρών παιδιών που φέρονται να δέχθηκαν επίθεση από τον Letby και απαγορεύει την αναγνώριση των γονέων ή των μαρτύρων που συνδέονται με τα παιδιά.

Η Letby, τέθηκε εκ νέου υπό κράτηση από τον δικαστή καθώς ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία, μέχρι τις αρχές Ιουνίου που θα υπάρξει νέα ακρόαση. Για τη δίκη της έχει οριστεί ημερομηνία 4 Οκτωβρίου, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει έως και έξι μήνες στο Manchester Crown Court.