Ανησυχία έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η οξεία ηπατίτιδα που εμφανίζεται σε μικρά παιδιά.

Αυτό δήλωσε σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα- Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

«Η ηπατίτιδα σε μικρά παιδιά, κυρίως έως την ηλικία των 5-6 ετών, μας ανησυχεί, γιατί στο 10% των παιδιών που νόσησαν έγιναν μεταμοσχεύσεις. Βέβαια ήταν πετυχημένες όλες, όμως είχαμε έναν θάνατο, όπως ανακοινώθηκε από τον ΠΟΥ», δήλωσε η κ. Παγώνη.

Όπως είπε, ακόμα διερευνάται η αιτία έξαρσης της ηπατίτιδας σημειώνοντας ότι «πιστεύουμε ότι αφορά σε κάποιον αδενοϊό». Υπενθυμίζεται ότι χθες σε ανάρτησή του ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε σχετικά με τον αδενοϊό ότι παραμένει το πιο πιθανό αίτιο. «Το πιο πιθανό αίτιο μέχρι στιγμής παραμένει ο Αδενοϊός 41, ένας ιός που έχει κυρίως συμπτώματα από το γαστρεντερικό και λιγότερο από το αναπνευστικό», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης τονίζοντας ότι «πρόκειται για παλιό και συχνό παθογόνο».

Παράλληλα, η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε ότι η οξεία ηπατίτιδα δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια, καθώς κανένα από τα παιδιά που νόσησαν δεν είχε εμβολιαστεί, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχετίζεται με τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, η κ. Παγώνη υπογράμμισε ότι δεν χρειάζεται πανικός, καθώς οι γιατροί ξέρουν πως θεραπεύονται και πως αντιμετωπίζεται η ηπατίτιδα.