Αυτοδημιούργητος και με μεγάλη πείρα από ρόλους, ο Σταύρος Νικολαΐδης δεν είναι μόνο ο Μιχαλάκης από τη θρυλική σειρά «Τα εγκλήματα».

Σταύρο, από πού κατάγεσαι;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Βύρωνα, με ρίζες από τη Σμύρνη και τη Λάρισα.

Πώς ήσουν ως μαθητής;

Πολύ μέτριος, αν και ο μπαμπάς ήταν φιλόλογος. Είχε το πρώτο φροντιστήριο που δημιουργήθηκε στον Βύρωνα. Ισως ήμουν λίγο καλύτερος στα θεωρητικά μαθήματα λόγω του μπαμπά.

Ο μπαμπάς σου σού την έλεγε που δεν ήσουν καλός μαθητής;

Μπα, δεν νομίζω. Γιατί και ο μπαμπάς είχε απωθημένο να γίνει ηθοποιός, όμως οι δικοί του δεν τον άφησαν και έτσι από πολύ μικρά παιδιά μάς πήγαινε σε όλα τα θέατρα. Σκέψου ότι λόγω της αγάπης του μπαμπά για το θέατρο έχω προλάβει να δω τη Λαμπέτη, τον Μινωτή, τη Βάσω Μανωλίδου και όλα τα ιερά τέρατα επί σκηνής. Προφανώς όλες αυτές οι παραστάσεις μού έμειναν στο μυαλό και κάπως έτσι λάτρεψα το θέατρο.

Πώς άρχισες το θέατρο;

Από πολύ μικρός. Στον Βύρωνα είχαμε φτιάξει μια θεατρική ερασιτεχνική παράσταση, στην οποία συμμετείχε και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, με τον οποίο ήμασταν συμμαθητές και καθόμασταν και στο ίδιο θρανίο. Εχουμε κλάψει ο ένας στην αγκαλιά του άλλου για κοπέλες και τέτοια (γέλια). Είχαμε πάρει και το πρώτο βραβείο σε έναν διαγωνισμό ερασιτεχνικών θιάσων το 1984. Τελειώνοντας το λύκειο, ήξερα ότι θα πάω σε δραματική σχολή να σπουδάσω. Το μικρόβιο είχε μπει για τα καλά μέσα μου.

Είχες καλούς δασκάλους στο θέατρο;

Φοβερούς. Εγώ σπούδασα στο Ωδείο Αθηνών με δάσκαλο τον σπουδαίο Ντίνο Δημόπουλο, ο οποίος μας έμαθε να βλέπουμε με σκηνοθετική ματιά ένα έργο. Μας έβαζε να σκηνοθετούμε το έργο που παίζαμε ως ηθοποιοί. Στο τελευταίο έτος της σχολής είχα την τύχη να παίξω στο τελευταίο έργο της Ζουζούς Νικολούδη με έναν θίασο που κάναμε περιοδεία. Μετά με πήρε ο Κακλέας στη «Θεοδώρα» της Ντενίση και από αυτό το σημείο αρχίζει το ταξίδι μου στον χώρο της υποκριτικής τέχνης. Εκανα τον «Εκπτωτο άγγελο» στον ΑΝΤ1 με τον Τζώρτζογλου και την Κούρκουλα.

Τα σίριαλ τα οποία σε καθιέρωσαν ήταν τα «Εγκλήματα» και η «Απαγορευμένη αγάπη»…

Είναι αλήθεια αυτό. Ο Αντώνης Τέμπος που σκηνοθετούσε την «Απαγορευμένη αγάπη» με έβαλε και στα «Εγκλήματα». Μου λέει λοιπόν: «Είναι αδύνατον να κάνεις και τα δύο σίριαλ. Αφησε την “Απαγορευμένη αγάπη” και ξεκινάς στα “Εγκλήματα”».

Ο ρόλος του Μιχαλάκη στα «Εγκλήματα» σε έχει σφραγίσει…

Είναι ο ρόλος που με έκανε γνωστό στον κόσμο και που με αγάπησε το τηλεοπτικό κοινό. Με έχουν ταυτίσει με αυτόν τον ρόλο. Μιλάμε για μια σειρά ιστορική, που θεωρείται μία από τις καλύτερες σειρές όλων των εποχών. Είναι λογικό να σε σφραγίσει αυτός ο ρόλος.

Για σένα ο ρόλος αυτός ήταν ευχή ή κατάρα;

Ευχή ήταν σίγουρα, γιατί μου άνοιξε πολλές πόρτες και με έκανε γνωστό παντού. Μετά από τόσα χρόνια δεν μου αρέσει τα ΜΜΕ να με ταυτίζουν μόνο με αυτόν τον ρόλο. Ο κόσμος δεν με ενοχλεί να με θυμάται για τον ρόλο του Μιχαλάκη, γιατί ήταν ένας πολύ δυνατός ρόλος και έτσι έχω μείνει στη συνείδηση του κόσμου. Ομως τα ΜΜΕ, αντί να γράψουν το πραγματικό μου όνομα, με αναφέρουν ως Μιχαλάκη. Αυτό κάπως με ενοχλεί…

Στον δρόμο σε φωνάζουν Μιχαλάκη ή με το όνομά σου;

Πλέον με φωνάζουν λιγότερο Μιχαλάκη. Τα πρώτα χρόνια δεν τολμούσα να βγω έξω και να μη με φωνάζουν παντού Μιχαλάκη.

Πηγή: Espresso