Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2022 βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Και φέτος, περίπου 6,4 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν να υποβάλλουν το έντυπο Ε1, δηλαδή τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα για την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης, μέσα από το myAADE, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxisnet:

Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή φορολογικής δήλωσης.
Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ.Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Ο/Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
Υποβάλω τη φορολογική δήλωση.
Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου

Φορολογική δήλωση: Ποια είναι η προθεσμία υποβολής -Πότε ξεκινούν οι δόσεις

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η προθεσμία για την υποβολή εμπρόθεσμης φορολογικής δήλωσης είναι η 30η Ιουνίου 2022. Οι εκπρόθεσμες αρχικές ή οι τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μπορεί να πληρωθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη από τις δόσεις πρέπει να καταβληθεί στο τέλος του Ιουλίου και η τελευταία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Να σημειωθεί ότι όπως και τις προηγούμενες χρονιές έτσι και φέτος υπάρχει η δυνατότητα έκπτωσης 3% στο φόρο που θα προκύψει από τις φορολογικές δηλώσεις. Την έκπτωση αυτή θα «δουν» μόνο όσοι είναι σε θέση να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο -δηλαδή όλο το ποσό- μέχρι τις 29 Ιουλίου 2022.