Με πρόστιμο 400 ευρώ κινδυνεύουν αρκετοί συνδημότες που αρέσκονται στο να κάνουν μία μορφή κατάληψης στον δρόμο που βρίσκεται μπροστά από το σπίτι τους ή το μαγαζί τους.

Αυτό ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για όσους κάνουν προσωρινή ή και διαρκή κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις και εμπόδια που παρεμποδίζουν την κυκλοφορία και απαγορεύουν επί της ουσίας στους οδηγούς να παρκάρουν.

Κατ' εξαίρεση, μπορεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας, αν υπάρχει αρκετός χώρος γι' αυτό, η κατάληψη τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αρχών μετά από την γνώμη των αρμοδίων Αστυνομικών Αρχών.

Οι όροι αυτοί και το πρόστιμo των 400 ευρώ δεν αφορούν βέβαια μόνο την Πάτρα, αλλά όλα τα αστικά κέντρα και τις πόλεις. Το φαινόμενο ένας ένοικος σπιτιού ή ένας ιδιοκτήτης μαγαζιού να βάζει στον δρόμο που βρίσκεται μπροστά του, διάφορα εμπόδια για διάφορους λόγους είναι συχνό στο ελληνικό αστικό τοπίο και αρκετά ενοχλητικό για τους οδηγούς.

Στην Πάτρα μαζί με το βραχνά της παράνομης στάθμευσης έχουμε και αυτό το ζήτημα όπου πολλοί βάζουν μπροστά από το μαγαζί τους ή και το σπίτι τους μια καρέκλα, ένα ντενεκέ ή ακόμα και γλάστρα (έχουν και το δικαιολογητικό ότι καλλωπίζουν έτσι τον χώρο).

Με αυτόν τον τρόπο όμως μειώνουν τις ήδη μετρημένες θέσεις στάθμευσης που υπάρχουν στο κέντρο της Πάτρας και συμβάλλουν τόσο στην παράνομη στάθμευση και στο διπλοπαρκάρισμα (άμα δεν βρει ο οδηγός μια νόμιμη θέση είναι σίγουρο ότι θα κοιτάξει να βρει μια παράνομη), όσο και στο κυκλοφοριακό (ένα αμάξι που δεν βρίσκει θέση θα κάνει βόλτες τους δρόμους μέχρι να βρει).


Νομίζουν ότι ο δρόμος τους ανήκει

Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι από αυτούς που κάνουν κατάληψη σε δημόσιο δρόμο θεωρούν τον δρόμο ιδιοκτησία τους ή θέλουν να "προστατεύσουν" την είσοδο του σπιτιού ή του μαγαζιού τους, χωρίς όμως να έχουν από τον νόμο κανένα δικαίωμα.

Οι οδηγοί έτσι στην Πάτρα που μαρτυρούν την ώρα και τη στιγμή για να βρουν μια θέση για να παρκάρουν, έχουν να αντιμετωπίσουν και αυτό το ζήτημα, καθώς πολλές φορές θα χρειαστεί να κάνουν στην άκρη γλάστρες και καρέκλες για να βάλουν το αυτοκίνητο τους, αλλά και να έρθουν σε προστριβή με τον… παράνομο καταληψία που αντιδράει κιόλας ή εκνευρίζεται. 

Το πιο παράδοξο από όλα; Ορισμένοι προκειμένου να εμποδίσουν τους οδηγούς και να μην τους πάρουν τον χώρο που όμως δεν τους ανήκει δεν αρκούνται μόνο στα προσωρινά εμπόδια που μεταφέρονται, αλλά βάζουν πιο μόνιμες κατασκευές. Μέχρι και μεταλλικά κιγκλιδώματα αναφέρουν μαρτυρίες σε γειτονιές πιο έξω από το ιστορικό κέντρο της Πάτρας. 

Οι συγκεκριμένες "καταλήψεις" βέβαια μπορούν να καταγγελθούν επώνυμα ή ανώνυμα στο https://patras.sense.city/report και οι δημότες να ενημερωθούν για την εξέλιξη εκεί.