Το καθολικό lockdown στην πόλη της Σανγκάης ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου. Παρά τους σκληρούς περιορισμούς, καταγράφονται νέα κρούσματα κορονοϊού, γεγονός που προκαλεί μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες και εγείρει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της προσέγγισης της Κίνας.

Η Σανγκάη, η πόλη που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη έξαρση του κορονοϊού έως τώρα στην Κίνα, ανακοίνωσε ότι την 22η Απριλίου 12 πολίτες πέθαναν από COVID-19, ενώ καταγράφηκαν 20.634 ασυμπτωματικά περιστατικά μετάδοσης στην κοινότητα, από 15.698 μία ημέρα νωρίτερα. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων με συμπτώματα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ανήλθε στα 2.736 χθες από 1.931 προχθές 21η Απριλίου.

Αν και στα συγκροτήματα κατοικιών της Σανγκάη που τελούν υπό αποκλεισμό συνεχίζει να επικρατεί απογοήτευση, τοπικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει νέα χαλάρωση έως ότου μηδενιστούν τα νέα κρούσματα έξω από τις περιοχές καραντίνας. «Όσο πιο κρίσιμη γίνεται η περίοδος, τόσο περισσότερο χρειάζεται να σφίξουμε τα δόντια και να συγκεντρώσουμε τη δύναμή μας», δήλωσε ο δήμαρχος της Σανγκάης Γκονγκ Τζενγκ στο επίσημο κανάλι των τοπικών αρχών στο WeChat.

Το καθολικό lockdown στην πόλη της Σανγκάης ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου, αν και πολλοί κάτοικοι έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους για πολύ περισσότερο. Αλλά παρόλο που έχουν βρεθεί σε καθεστώς περιορισμού για περισσότερο από 30 ημέρες, ορισμένα συγκροτήματα κατοικιών καταγράφουν νέα κρούσματα, εγείροντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της προσέγγισης της Κίνας.

«Είναι μεγάλο διάστημα και, πράγματι, έχει δύο επιπτώσεις στην ψυχική υγεία: ο κόσμος είναι εξουθενωμένος και αποθαρρυμένος», δήλωσε η Τζάγια Ντάντας, ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας στη σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κέρτιν της Αυστραλίας, η οποία παρακολουθεί την έξαρση στη Σανγκάη.