Την ευρωπαϊκή στήριξη στην έκκληση της Ουκρανίας προς τη Ρωσία προκειμένου να επιτραπεί η ασφαλής εκκένωση των αμάχων της Μαριούπολης εξέφρασε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, που κατήγγειλε τη Ρωσία για θηριωδίες εναντίον αμάχων υπό το πρόσχημα της δηθεν «απελευθέρωσης» της πόλης.

Ο Μπορέλ τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα ανθρωπιστικοί διάδρομοι στο εργοστάσιο του Azovstal και σε άλλες περιοχές της πόλης αλλά και της Ουκρανίας, με τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις κατάπαυσης του πυρός.

Επίσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ελεύθερη και ασφαλής πρόσβαση για όσους παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Εδώ και εβδομάδες, ο κόσμος έχει γίνει μάρτυρας μιας σκληρής παράνομης επίθεσης στη Μαριούπολη από τη Ρωσία που οδήγησε σε ευρεία καταστροφή της πόλης, συμπεριλαμβανομένων θηριωδιών εναντίον αμάχων, υπό το στρεβλό πρόσχημα της «απελευθέρωσης» της πόλης. Χιλιάδες από τους κατοίκους του έχουν απελαθεί στη Ρωσία ή εκτοπίστηκαν βίαια στις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές της Ουκρανίας» αναφέρει. Επιπροσθέτως, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισημαίνει ότι «παρά το μακελειό που προκάλεσε η Ρωσία, περισσότεροι από 100.000 πολίτες παραμένουν στη Μαριούπολη».

«Επαινούμε την Ουκρανία για τις προσπάθειές της να βρει μια διπλωματική λύση για την εκκένωση αμάχων και λυπούμαστε που η Ρωσία δεν ανταποδίδει» αναφέρει.

Μήνυμα της Μόσχας στο Azovstal: «Σηκώστε λευκές σημαίες για να σας αφήσουμε να φύγετε»

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα έτοιμη να τηρήσει «οποιαδήποτε στιγμή» μια εκεχειρία «σε ολόκληρο ή σε τμήμα» του εργοστασίου χάλυβα Αζοφστάλ -του τελευταίου προπύργιου των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη- για να επιτρέψει στους ενόπλους να φύγουν από τον χώρο μαζί με άλλους πολίτες που παραμένουν εκεί, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι ισχυρισμοί της Ουκρανίας και ορισμένων δυτικών χωρών ότι η Ρωσία απαγορεύει στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη είναι «αβάσιμοι», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Το σημείο εκκίνησης για αυτήν την ανθρωπιστική παύση θα είναι να υψώσουν λευκές σημαίες οι ουκρανικοί ένοπλοι σχηματισμοί σε όλο ή σε τμήμα του Αζοφστάλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο διαβεβαιώνει ακόμη ότι οι πολίτες που θα απομακρυνθούν θα έχουν την επιλογή να μεταφερθούν σε εδάφη υπό ουκρανικό ή ρωσικό έλεγχο, οι ουκρανοί στρατιώτες θα λάβουν καλή μεταχείριση και οι τραυματίες θα λάβουν φροντίδα.

«Αυτή η ανθρωπιστική πρωτοβουλία από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας ισχύει 24 ώρες το 24ωρο», συνεχίζει το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι «λεωφορεία και αυτοκίνητα», καθώς και ασθενοφόρα, είναι μόνιμα διαθέσιμα και έτοιμα «να μεταφέρουν ανθρώπους».

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι έχει διαβιβάσει αυτή την πρόταση στην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ, στον ΟΗΕ, στον ΟΑΣΕ και στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και ότι αυτό το μήνυμα θα μεταδίδεται κάθε 30 λεπτά «από όλα τα ραδιοφωνικά δίκτυα προς τους ουκρανικούς ένοπλους σχηματισμούς του Αζοφστάλ».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε χθες Πέμπτη την κατάληψη, έπειτα από σχεδόν δύο μήνες σφοδρών μαχών, του στρατηγικού λιμανιού της Μαριούπολης, αν και η βιομηχανική τοποθεσία του Αζοφστάλ εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο.

Αντί να επιτεθεί σε αυτόν τον τεράστιο, μερικώς υπόγειο χώρο, ο Πούτιν διέταξε τις ρωσικές δυνάμεις να τον πολιορκήσουν σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τους υπερασπιστές του να παραδοθούν. Ο απολογισμός των θυμάτων από τις μάχες στην Μαριούπολη αναμένεται να είναι εξαιρετικά βαρύς και οι καταστροφές στην πόλη τεράστιες.