Κάτι πάει να γίνει έστω και την τελευταία στιγμή στα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων, στα κρεοπωλεία, στα ζαχαροπλαστεία και στα παντοπωλεία.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες από την Μεγάλη Τετάρτη και μετά υπάρχει μια τόνωση στην ζήτηση των προϊόντων τους, με τον κόσμο να σπεύδει να αγοράσει τα απαραίτητα είδη για το πασχαλινό τραπέζι.

Στα κρεοπωλεία το γεγονός ότι η τιμή του αρνιού δεν πήρε την ανιούσα (τουλάχιστον στον βαθμό που λεγόταν) και έμεινε σε μία σταθερά της τάξεως των 10 με 11 ευρώ κατά μέσο όρο, βοήθησε στην ανταπόκριση του κόσμου και στην διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των ημερών του Πάσχα.

Ωστόσο, το κύμα ακρίβειας έχει επηρεάσει άλλα είδη των κρεοπωλείων που αυτές τις μέρες είχαν μεγάλη ζήτηση όπως το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι, ενώ έχει μειώσει και την πώληση του κατσικίσιου κρέατος, η τιμή του οποίου φτάνει τα 12 ευρώ.

Στα ζαχαροπλαστεία η κίνηση υπήρξε κάπως αυξητική το τελευταίο διήμερο. Υπήρξε μια μεγαλύτερη ζήτηση για τα πασχαλινά τσουρέκια, τα σοκολατένια αβγά και άλλα γλυκίσματα των ημερών.

Πάντα όμως σε ένα μέτριο επίπεδο και τον κόσμο να είναι αρκετά διστακτικός ακόμα και σε αυτόν τον τομέα. Ειδικότερα, στα σοκολατένια αβγά υπήρξε και φέτος ο ανταγωνισμός με τα τυποποιημένα αντίστοιχα είδη των σούπερ μάρκετ, με τον κόσμο να γίνει ιδιαίτερο βάρος στην τιμή, παρά στην ποιότητα.

Τέλος, σε ότι αφορά την πώληση τροφίμων στα παντοπωλεία και στα σούπερ μάρκετ η κίνηση του Πάσχα περιορίστηκε κυρίως στο διάστημα της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια για να κρατηθεί αυτή η κίνηση το διάστημα που απομένει αφού ήδη αρκετός κόσμος έχει αναχωρήσει για το χωριό του και η Πάτρα έχει ερημώσει.

Σε ένα γενικότερα συμπέρασμα η αγοραστική κίνηση ακόμα και στα τρόφιμα ήταν αρκετά συγκρατημένη τις ημέρες του Πάσχα και έδειξε να επηρεάζεται από τις ανατιμήσεις και την ενεργειακή κρίση.